Näppäinyhdistelmät ja -oikotiet some-sivustoilla

Tietokoneen peruskäyttöön kuuluu näytön vierittäminen, jota voi tehdä eri tavoin. Esimerkiksi itse en pidä hiiren käyttämisestä ja pyrin ohjaamaan asioita mahdollisimman paljon näppäimistöltä.

Tavallisimpien sivu ylös ja sivu alas -komentojen lisäksi monet verkkosivustot ja sosiaalisen median palvelut tarjoavat omia näppäinkomentoja, joiden avulla sisältöjä voi selailla ja esimerkiksi avata, jakaa ja tykätä ilman kursorilla osoittamista ja klikkailua. Tässä muutamia esimerkkejä aiheeseen liittyen.

Yleisesti käytettyjä näppäinkomentoja

Nämä näppäinkomennot ovat yleensä käytössä tietokoneen verkkoselaimessa, ja osa toiminnallisuuksista vaihtelee selain- ja käyttöjärjestelmäkohtaisesti. On kuitenkin muutama yleinen komento, jotka toimivat samalla tavalla suuressa osassa palveluja:

  • ? – Voimanäppäin, johon tämän ohjeen voisikin melkein jo lopettaa.
    Kysymysmerkki antaa yleensä nähtäville käytössä olevien näppäinkomentojen listan, jos sellaisia on tarjolla.
    Kokeile painaa ? vaikka Facebookissa, Twitterissä, Google+:ssa, Google-kalenterissa, Google Drivessä, Gmailissa, Yammerissa, Trellossa, Feedly-syötteenlukijassa tai Dropboxin selainnäkymässä.
  • j ja k – Lähes aina käytössä näppäiminä, joilla selataan sivulla olevia kohteita ylös tai alas, seuraavaan tai edelliseen. Esimerkiksi Facebookin kotisivulla painamalla j selain kohdentaa ensimmäiseen ja lisäpainallukset aina seuraavaan tilapäivitykseen.

Muutama palvelukohtainen komento

Facebook

  • pPost, tee tilapäivitys
  • lLike, tykkää valitusta julkaisusta
  • oOpen, avaa valitun julkaisun linkki tai muu liite
  • cComment, kommentoi valittua julkaisua

Facebookin osalta olen havainnut, että näppäinkomennot eivät ikävä kyllä toimi käyttäjien ja sivujen aikajanoilla.

Twitter

  • nNew, tee uusi twiitti
  • lLike, tykkää valitusta twiitistä
  • tRetweet, uudelleentwiittaa valittuna oleva twiitti
  • rReply, vastaa valittuna olevaan twiittiin

Yllä mainittujen yhden näppäimen komentojen lisäksi Facebookissa ja Twitterissä on käytössä näppäinyhdistelmiä, joiden avulla voi esimerkiksi siirtyä eri aikajanoille.

Itse koen näppäimillä navigoinnin miellyttäväksi, kun kädet voivat pysyä asemissaan eikä hiiren tai ohjainlevyn kurkotteluun ole tarvetta. Suosittelen kokeilemaan, eli suuntaa nettiselaimesi johonkin some-palveluun ja paina ?.

Kirjoittanut Jussi Linkola

Viestijä verkossa, uutta oppimassa.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *