Tarkkaamo

Jussi Linkolan blogi ja kotisivusto

Avokurssi – Valokuvat verkossa

Harrastan jonkin verran valokuvausta. Minulla on Canon 1000D -digi-järjestelmäkamera, joka on Canonin digijärkkäreiden riisutuin malli. Kuvaan yleensä manuaalisilla asetuksilla enkä käytä salamaa, koska käytössä on vain kameran oma, melko vaatimaton tuikku. Valokuvaus on ihmeellinen asia, jossa muutaman teknisen perusmääreen (aukko, valotusaika, polttoväli & valoherkkyys) rajattomat yhdistelmät ja kuvaajan näkemys, mielikuvitus ja taito voivat tuottaa äärimmäisen vaikuttavan lopputuloksen. Jokus olen itsekin saanut aikaiseksi kuvan, jota on ollut ilo katsella.

Valokuvien muokkausta ja parantelua en yleensä juurikaan tee. Käytän kyllä Photoshopia erilaisiin graafisiin juttuihin, mutta en yleensä koe tarpeelliseksi parannella kuvia. Tietty lo-fi -estetiikka miellyttää minua muutenkin, joten pääsääntöisesti hyväksyn kuvat sellaisina kuin ne kamerasta ulos putkahtavat. Joskus on toki jotain fiksailua tullut tehtyä. Kesällä mm. skannasin toimeksiannosta muutamia värivalokuvia 60- ja 70-luvuilta. Korjasin kuvista ainakin levelit Photosopissa manuaalisesti ja poistin joitain roskia Clone Stamp -työkalun avulla. Kuvista tuli huomattavasti valoisampia ja parempia kuin alkuperäisistä, joista kontrastit olivat jo vuosien kuluessa liuenneet. Tarvittaessa voin siis huonolaatuista kuvaa korjailla, mutta mieluummin otan uuden, jos vain mahdollista.

Muutama ottamani kuva

Heinäveden kirkko

Sisäkuva Heinäveden kirkosta. Luonnollinen sisävalo oli tässä hakusessa.
Lisäys 28.11.2009 Lisäsin kuvan Wikimedia Commonsiin.

Lisäys 39.11.2009 Ääni verkossa -tehtävänä alttaritaulun esittely:

Hepoköngäs

Perinteinen ”pitkän valotusajan” kuva putouksesta, veden liike muuttuu epätarkaksi hötöksi. Melko tylsä kuva, mutta tällainen kuuluu harrastelijan pakollisiin suorituksiin :)

Matinkaari

Vastavaloon otettu kuva, lyhyt valotusaika, vahvat kontrastit, usvaa ilmassa. Melko realistisesti tallennettu hetki Helsingin Vanhankaupunginlahdelta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *