Tarkkaamo

Jussi Linkolan blogi ja kotisivusto

Ketterät, systemaattiset menetelmät ja Co-Development

Aika: 4.9.2015 klo 8:15-15:35
Paikka: Kuntoutussäätiö, Pakarituvantie 4, Helsinki.

Tuotekehittäjän ammattitutkintoon liittyvä koulutuspäivä, rästikerta, jolla korvaan Metropolian koulutuskokonaisuudessa toisen lähipäivän poissaoloni. Mukana siis Kuntoutussäätiön tuotekehittäjien koulutuspäivässä. Päivän kouluttajana Asko Mononen, jota kiinnostaa kehittäminen laajalla skaalalla.

Alustusta, verkkomaailman muutokset ja sosiaalinen media

Miten maailma on muuttunut lähivuosina? Suurella osalla ihmisistä on älypuhelin. Tilastoja, Suomalaiset verkossa TNS Gallup NetTrack 2014 (pdf), katsottiin sivua 4 (löytyy myös uudempi setti: Tietoa suomalaisten internetin käytöstä TNS Gallup NetTrack 2015). Keskusteltiin yleisesti verkon käytöstä ja verkkopalveluista, Googlesta, päätelaitteista, verkkokaupoista jne.

Katsottiin listausta suosituista sosiaalisen median palveluista, Pinterest, Twitter, Facebook, Instagram, Google+, LinkedIn. Keskusteltiin palvelujen käyttötavoista ja esimerkiksi mainosten näyttölogiikasta, kuinka hyvin vaikkapa Facebook-mainokset osuvat maaliinsa.

Tätä kuvaa katsottiin myös, Social Technographics Ladder.

Katsottiin verkkomarkkinoinin trendejä: Sisältömarkkinointi, Big Data jne. Sisältömarkkinnoinista esimerkkeinä Varusteleka, Kubo ja Digitalist Network. Tubettajien esittelyä, mmiisas.

Keskustelua yksityisyydensuojasta Kuntoutussäätiön toiminnan ja asiakkaiden näkökulmasta. Polveilevaa keskustelua Kuntoutussäätiön ajankohtaisista asioista, myös menneestä, esimerkiksi varhaisesta verkkopalvelusta.

Katsottiin esimerkkinä autonrenkaisiin liittyen Vianorin palvelumuotoilua, jossa on asiakaslähtöisesti rakennettu ajanvarausprosessi ja nopea renkaanvaihtopalvelu. Periaatteessa yksinkertainen asia, mutta mietitty asiakkaan näkökulmasta päänvaivaa aiheuttaviin kohtiin ratkaisut.

– Tauko –

Tauon jälkeen jakauduttiin ryhmiin pohtimaan jotain konkreettista asiakasprosessia. Tavoitteena kehäkuvio, jossa sisäkehällä prosessi asiakkaan näkökulmasta, ja sitten näkökulman vaihto organisaation prosesseihin, jotka merkittiin ulkokehälle.

Asko Monosen esitys asiakaslähtöisen palveluprosessin kehittämisestä.
Asko Monosen esitys asiakaslähtöisen palveluprosessin kehittämisestä.

Pääsin mukaan HR-porukkaan, jonka kanssa pohdimme uuden työntekijän työhöntulo- ja perehdytysprosessin parantamista. Pääsin astumaan kuvitteellisen, uuden työntekijän saappaisiin, kun pohdiskelimme, millaisia sudenkuoppia perehdytysprosessissa voi tulla eteen.

– Lounastauko –

Jatkettiin ryhmätöiden esittelyjä. Seuraavaksi käytiin läpi Hofsteden kultuurisia ulottuvuuksia. Hofsteden mukaan kulttuuriset erot voidaan määritellä muun muassa seuraavien ulottuvuuksien mukaan: valtaetäisyys, individualismi, maskuliinisuus, epävarmuuden välttämisen / sietäminen sekä pitkän tähtäimen orientaatio.

Hieman samasta näkökulmasta katsottiin eri sukupolvien välisiä eroja kommunikaatiossa ja työelämään suhtautumisessa. X-Y-Z-sukupolvet, maturistit ja Baby Boomerit:

Kuva julkaisusta A Summary of Talking About My Generation: Exploring the Benefits Engagement Challenge (pdf), Barclays.
Kuva julkaisusta A Summary of Talking About My Generation: Exploring the Benefits Engagement Challenge (pdf), Barclays.

Kehitysmenetelmät ja -työkalut

Katsottiin hieman ketterän kehityksen periaatteita ja ominaispiirteitä tämän kaavion pohjalta:

Ketterän kehityksen ominaisuuksia, kuva sivustolta Agilemarketingmanifesto.com
Ketterän kehityksen ominaisuuksia, kuva sivustolta Agilemarketingmanifesto.com.

Keskusteltiin yhteiskunnan tilasta ketterän kehityksen näkökulmasta, esimerkiksi Sipilän hallituksen hallitusohjelma. Projektien vesiputousmallin ja ketterän mallin vertailua, miten rahaa palaa suhteessa projektin kulkuun.

Seuraavaksi vähän tarkemmin ketterää projektinvetoa, Scrum-menetelmän esittelyä. Hieman Trellon mahdollisuuksista Scrum-työkaluna. Keskustelua Scrumin mahdollisesta sopivuudesta Kuntoutussäätiön projekteihin. Miten esimerkiksi päästäisiin perinteisestä kokoustamismallista ketterämpään systeemiin? Sovellettua työlistaa voi käyttää myös henkilökohtaisena työvälineenä.

– Tauko –

Projektinhallinnan kultainen kolmio: Scope – Resources – Schedule. Voidaan ajatella myös muodossa ”valitse näistä kaksi: hyvä, halpa, nopeasti”. Jos jokin muuttuu, vaikuttaa se myös kahteen muuhun.

Omien kehitysprojektien pohdintaa. Minunkin pitäisi varmaan päättää lopullisesti oma kehitysprojektini. Varmaankin se tulee liittymään Metropolian liiketoimintaan, eli MCreOn tarjottaviin koulutuksiin. Kuntoutussäätiöläisten projektit olivat kenties enemmän talon sisäisten prosessien ja toimintamallien kehittämistä. Keskustelua myös esimerkiksi sosiaalisen median viestintävastuista ja resurssien jakamisesta.

Etä- ja läsnätyö, sain kuulla 100 päivän kokeilusta, jossa Kuntoutussäätiön kehittäjätiimi testailee uutta tapaa tehdä työtä vapaammin ajasta ja paikasta riippumatta. Kun löytyy jokin ajankäytön raportoimiseen sopiva työkalu, homma otetaan kokeiluun.

Tunnelmia

Melko tuttuja asioita käsiteltiin. Oli virkistävää käydä vierailulla työyhteisössä, jonka ihmisiä ja työkulttuuria en tuntenut entuudestaan. Mukavaa porukkaa ja innokas kehittämisen meininki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *