Osaamismerkit lyhyesti

Digitaaliset osaamismerkit ovat taitojen ja osaamisen osoittamisen ja tunnustamisen työkaluja. Open Badge on Mozilla.org:n kehittämä avoin, digitaalinen standardi osaamismerkkien myöntämistä, vastaanottamista ja esittämistä varten.

Osaamismerkkistandardi mahdollistaa muun muassa sen, että eri tahot voivat myöntää osaamismerkkejä eri verkkopalvelujen ja oppimisympäristöjen kautta, merkit ovat määrämuotoisia ja merkin saaja voi tallettaa merkit keskitetysti sekä valita, missä yhteydessä hän niitä esittelee.

Osaamismerkin luominen ja myöntäminen

Open Badge -standardi määrittelee merkin teknisen ja sisällöllisen rakenteen. Merkki muodostuu kuvamerkistä ja kuvamerkkiin ”leivotusta” metatiedosta, josta löytyvät muun muassa tiedot merkin myöntäjästä ja saamiskriteereistä. Myös saajan nimi sekä tunnisteena toimiva sähköpostiosoite ovat sisällä merkin metadatassa.

Yksinkertaisin tapa merkkien luomiseen on käyttää jotain valmista sovellusta tai verkkopalvelua. Tähän on runsaasti vaihtoehtoja, esimerkiksi:

Moodle-oppimisympäristössä voidaan ottaa käyttöön osaamismerkki-moduuli, jolloin ympäristön kautta voidaan luoda ja myöntää merkkejä.

Open Badge Factory on suomalaisen Discendum Oy:n palvelu, jossa organisaatio voi ylläpitää osaamismerkkejään. Maksuttomalla Open Badge Factory -tilillä voi luoda kaksi osaamismerkkiä. Laajin palvelukokonaisuus maksaa 600 euroa vuodessa, sillä voi luoda rajattomasti merkkejä ja hallinnoida niitä monipuolisesti.

Credly on Open Badge Factoryn kaltainen palvelu, jonka kautta merkkejä voi luoda, myöntää ja vastaanottaa.

BadgeOS on WordPress-lisäosa, jonka avulla osaamismerkit voidaan integroida WordPress-pohjaiselle verkkosivustolle. Open Badge -yhteensopivuus saavutetaan edellä mainitun Credlyn avulla, eli WordPressissä BadgeOS:lla myönnetty merkki voidaan automaattisesti tallentaa käyttäjän Credly-tilille.

Osaamismerkin vastaanottaminen ja tallentaminen

Saadun osaamismerkin voi tallentaa omalle tietokoneelle, mutta merkin esittelyn mahdollistamiseksi se kannattaa tallentaa johonkin Open Badge -yhteensopivaan palveluun, esimerkiksi:

Backpack on Mozillan tarjoama osaamismerkkien tallennuspaikka.

The Backpack supports this standard by providing a safe independent locker, sitting in the background, giving individuals the confidence that their badges can always be accessed.

Open Badge Passport on Discendum Oy:n vaihtoehto, joka toimii sujuvasti Open Badge Factoryn kanssa. Palvelu on maksuton.

Credly toimii myös merkkien tallennuspaikkana.

Lisämahdollisuuksia merkkien myöntämiseen ja vastaanottamiseen Open Badge -sivustolla.

Kirjoittanut Jussi Linkola

Viestijä verkossa, uutta oppimassa.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *