Twitter-opas vasta-alkajille

Twitter on maailmalla suuren suosion saavuttanut ja Suomessa suosiotaan kasvattava mikroblogipalvelu, jossa käyttäjät julkaisevat enintään 140 merkkiä sisältäviä viestejä eli twiittejä. Twitterin peruskäyttö on helppo oppia, mutta suuresta aktiivisuudesta aiheutuvan tietotulvan hallinta ja hyötykäyttö vaativat jonkin verran paneutumista.

Opasta on päivitetty viimeksi 25.10.2014.

Kuinka se toimii?

Kaikilla Twitterin käyttäjillä on oma profiilisivu, jolle käyttäjän tekemät twiitit tallentuvat käänteisessä aikajärjestyksessä. Profiilin ulkoasua voi muokata värejä, taustakuvaa ja otsakekuvaa vaihtamalla. Käyttäjäprofiili on parhaimmillaan omistajansa näköinen kokonaisuus, jota tarkastelemalla selviää helposti jotain käyttäjän taustasta, kiinnostuksenkohteista ja twiittien aiheista.

Oppaan tekijän Twitter-profiilisivu.

Kuva 1. Oppaan tekijän Twitter-profiilisivu.

Muiden käyttäjien seuraaminen

Jos haluat saada Twitteristä jotain irti, täytyy sinun seurata (follow) muita käyttäjiä. Kun seuraat käyttäjää, tilaat hänen tekemänsä twiitit itsellesi. Näin Twitter-etusivullesi muodostuu virta, johon omat ja seuraamiesi käyttäjien twiittaukset tulevat näkyviin (kuva 2).

Kuva 2. Twitterin etusivunäkymä ja sen tärkeimmät ominaisuudet.

Kuva 2. Twitterin etusivunäkymä ja sen tärkeimmät ominaisuudet.

Käyttäjien välinen vuorovaikutus on Twitterin voima, jota voi hyödyntää seuraavasti:

Vastaaminen ja mainitseminen

Toisen käyttäjän twiittiin voi vastata vastaa-toiminnon (reply) avulla (kuva 3.). Twitter lisää automaattisesti alkuperäisen twiittaajan käyttäjätunnuksen osaksi vastausviestiä, ja kun vastaus julkaistaan, saa käyttäjä siitä tiedon. @tunnus -muotoisia käyttäjätunnuksia voi muutenkin lisätä twiitteihin, eli voit mainita muita käyttäjiä twiiteissä. Mainitut käyttäjät löytävät maininnat omalta @ Yhteydet -sivultaan. Tämä on kuin vinkkaus: ”hei, sinut on mainittu tässä twiitissä!”.

Kuva 3. Yksittäisen twiitin toimintoja ja ominaisuuksia.

Kuva 3. Yksittäisen twiitin toimintoja ja ominaisuuksia.

Kuka näkee twiittini?

Twitterissä toimitaan yleensä avoimesti, jolloin käyttäjän twiitit ovat julkisia ja luettavissa profiilisivulla. Siinä, miten twiitit näkyvät seuraajien kotivirrassa, on kuitenkin eroja. Normaali twiitti näkyy kaikkien seuraajien twiittivirrassa. Vastaustwiitissä vastattavan käyttäjätunnus aloittaa viestin. Tällainen twiitti näkyy ainoastaan sellaisten käyttäjien kotivirrassa, jotka seuraavat sekä twiitin lähettäjää että vastaanottajaa:

Yllä olevat twiitit näkyvät sellaisten käyttäjien kotivirrassa, jotka seuraavat sekä käyttäjää @liljajan että @stedi. Laajemman näkyvyyden vuoksi käyttäjät toisinaan lisäävät esimerkiksi pisteen twiitin alkuun, jotta twiitti näkyisi julkaisijan kaikille seuraajille, kuten @soalmila seuraavassa twiitissä:

Uudelleentwiittaus, retwiittaus, retweet

Retwiittaus on tapa julkaista uudelleen toisen käyttäjän twiitti siten, että ansio alkuperäisestä twiitistä annetaan sen tekijälle. Tämä kohtelias tapa tehostaa verkostoitumista ja lisää käyttäjien välisiä kontakteja. Retwiittauksen avulla viestit voivat edetä nopeasti kontaktiverkostosta toiseen.

Retwiittaus onnistuu twiitin alareunasta löytyvällä Uudelleentwiittaa -painikkeella. Vaihtoehtoisesti voi käyttää perinteistä tyyliä, joka syntyi ennen kuin Twitter toi oman retweet -toimintonsa käyttöön. Tämä klassinen retwiittaus tehdään kopioimalla alkuperäinen viesti, lisäämällä twiitin alkuun lyhenne RT, sitten alkuperäisen kirjoittajan käyttäjätunnus ja lopuksi itse viesti. Esimerkiksi:

on käyttäjän @linjaaho tekemän twiitin ”A Teacher’s Guide to Social Media – Online Colleges http://bit.ly/REf1E3 ” uudelleenjulkaisu. Nyt alkuperäinen kirjoittaja saa tiedon, että hänen twiittinsä on julkaistu eteenpäin ja retwiitin tehneen käyttäjän kontaktit näkevät viestin lähteen. Klassinen retwiittaus mahdollistaa myös kommentoimisen, kuten yllä ”Siisti graffa”, jos tila sen sallii.

Aihetunnisteet eli hashtagit

Hashtagit (hash = # – ristikkomerkki, ”risuaita”) ovat Twitterin tehotyökaluja. Ne ovat twiitteihin liittettyjä avainsanoja, jotka edesauttavat twitter-virran suodattamista (kuva 4). Koska Twitterissä ei esimerkiksi voi perustaa kanavia eri aiheisiin liittyvälle keskustelulle, voidaan hashtagilla liittää viestiin tunnisteita, joiden perusteella samaan aiheeseen liittyvät viestit ovat helposti löydettävissä hakutoiminnon kautta.

Esimerkiksi kuntavaalien aikaan vaalikeskustelun hashtaginä on loogisesti #kuntavaalit, jolloin vaaliaiheisen keskusteluun voi osallistua lisäämällä tagin twiittiin seuraavasti:

Kun kaikki vaaleihin liittyvät viestit on merkitty samalla tunnisteella, ne löytyvät reaaliaikaisesti Twitterin hausta hakusanalla #kuntavaalit.

Kuva 4. Twitterin hakusivun ominaisuuksia ja toimintoja, esimerkkinä #viestintä

Kuva 4. Twitterin hakusivun ominaisuuksia ja toimintoja, esimerkkinä #viestintä

Perusnäkymässä näkyvän hakukentän lisäksi voit kokeilla tarkempia hakuehtoja tarkennetun hakusivun kautta.

Miten pääset alkuun?

Yllä kuvattujen toimintojen avulla Twitteriä voi käyttää eri tavoin erilaisiin tarkoituksiin. Parhaiten Twitterin maailmaan pääsee mukaan kokeilemalla rohkeasti, osallistumalla ja seuraamalla ”pöhinää” eli suosittuja aiheita reaaliajassa. Alla vielä yksi ehdotus siitä, miten uusi käyttäjä voisi aloittaa Twitteriin tutustumisen:

 1. Luo käyttäjätunnus osoitteessa http://twitter.com/ ja täytä käyttäjäprofiiliisi tietoja
 2. Twiittaa jotain
 3. Etsi sopivia kontakteja, esim. omia tuttujasi, omaan alaasi tai mieleenkiinnon kohteisiisi liittyviä henkilöitä
 4. Retwiittaa jokin viesti
 5. Käytä hakutoimintoa, seuraa jotain suosittua aihetta tai hashtagia ja kokeile hakea twiittejä itseäsi kiinnostavista aiheista
 6. Toista kohdasta 2

Tämä selattava Twitter-presentaationi voi myös osoittautua hyödylliseksi, siinä on monipuolisesti esimerkkejä erilaisista käyttötavoista:

Lopuksi

Oliko opas hyödyllinen? Puuttuuko jotain oleellista? Seuraa minua Twitteristä ja anna palautetta.

Tutustu myös muihin Twitter-aiheisiin merkintöihini, jotka valaisevat lisää Twitterin eri puolia.

117 Kommenttia

 1. Hyvä juttu! Meni osoite oitis jakoon.

 2. Loistava opus, lähti linkiksi VOIMAA-kuukausikirjeeseen.

  Pikkutarkkaan silmään osui yksi typo, Miten pääsee alkuun -lista, kohta 5.: ”käytä hakutoimitoa”, lisäisin n-kirjaimen :o)

  • Hyvä opate,kiitos.Nuo suomenkielen uudissanat tuottavat
   varmaan alussa muistiongelmia,mutta kokeillaan.

 3. Jussi

  11.8.2009 at 22:59

  Hyvä Miltsu, kiitos tarkasta luennasta. Typo korjattu!

  • Olen tosi kiinnostunut Twitteristä ja haluaisin liittyä mukaan. Mutta tällaiselle vanhemmalle tieteen- ja taiteenharjoittajalle siirtyminen Twitteriin näyttää ohjeista huolimatta olevan mahdotonta Mistä saa lisää apua?
   Ehkä en ole täysin toivoton tapaus, koska olen kuin ihmeen kautta onnistunut liittymään Facebookiin ja osaan jo kommunikoida sen kautta, Mutta
   sain lisää pontta suunnitelmaani olla mukana Twitterissä Enbusken julistaessa, että Facebookissa on vain idooottejja. (nykypäivä-lehti 10.8.2012) .Luulin olevani nero, koska olen syntynyt samana päivänä kuin Einstein ja osaan vääntää siitä jopa pii-luvun- tunnusmerkikseni! Enbuskella oli muuten suomen kielen virhe nukykypäivä-kolumnissaan ! Sattuu sitä siis parhaissakin perheissä..

   • Jussi

    14.8.2012 at 12:03

    Terve vaan Teresa. Kannattaa lähteä liikkeelle ihan rauhassa, etsiä seurattavia ja tutkia, miten Twitterissä yleisesti toimitaan. Lisää apua voi kysellä vaikka kokeneemmilta käyttäjiltä.

    En löytänyt tuota Enbusken julistusta Nykypäivästä, mutta luulen ymmärtäväni, mikä siinä on takana. Jos ajatellaan asiaa niin päin, että Twitteristä puuttuvat idiootit, se johtuu siitä, että Twitterissä on hankala häiriköidä hetken mielijohteesta. Twitterissä äänensä kuuluville saaminen edellyttää pitkäjänteistä kontaktiverkon rakentamista ja vuorovaikutusta. Tästä syystä perinteinen verkkopalstoilla ja Facebook-sivuilla mesoaminen ei onnistu siellä kovin helposti.

    Twitterin käytön oppiakseen ei tarvitse olla nero. Tsemppiä yritykseen.

 4. Paula Ojala

  1.11.2009 at 1:04

  Pakko mainostaa!!!

 5. Jussi

  2.11.2009 at 10:09

  Kiitos Paula :)

 6. No kokeilaan miten tämä pelaa;

 7. Ensin tunnukset ja sitten tweettamaan.

 8. Kyllä selvensi paljon mikä on idea tässä

 9. Olen ollut tässä jo monta kuukautta.Ainoa mitä olen oppinut on miten siivotaan kone viruksista,täältä tulee niitä aivan mahdottomasti.

 10. Jussi

  18.12.2009 at 11:43

  Aimo: Virusten siivoaminen on jo varsin merkittävä taito, eli paljon olet ehtinyt oppia :)

 11. Sori vaan mutta miten joku touhu voi olla näin turhaa ja teennäistä. En ymmärrä miten ihmisiä voi kiinnostaa muutaman sanan kommentit siitä mitä kukakin muukalainen milläkin hetkellä tekee tai ajattelee? Soittakaa ystävillenne, käykää kylässä! Tehkää jotain oikeeta ja pitäkää aitoa yhteyttä! Älkää aloittako vain koska luulette sen olevan coolia. Ihmisillä on nykyään ihan liikaa aikaa…

 12. Ääni tälle…

 13. ilkka snellman

  2.1.2010 at 10:48

  Mulla on nokia E71. Löytyykö laitteelle mitään valmista pohjaa?

 14. Jussi

  3.1.2010 at 12:47

  Ilkka: Itselläni ei ole kokemuksia, mutta ainakin tällainen ohjelma löytyy: http://www.tweets60.com/ – myös http://m.twitter.com/ toimii ihan kelvollisesti mobiililaitteella.

 15. Tähän tarttis varmaan paneutua!

 16. Olin jo kokonaan uhohtanut tämän Twitterin- ja eikun taas kokeilemaan.

 17. Mistä löytäisin suomenkielisiä sivuja. Englannin kirjoittaminen vähän tökkii mulla.

 18. Jussi

  25.1.2010 at 9:36

  Käyttäjä @PauliinaMakela on listannut suomalaisia käyttäjiä omissa Twitter-listoissaan (tällä hetkellä 16 listaa. @johnsalminen on myös listannut suomalaisia käyttäjiä ja organisaatioita aihepiireittäin.

  Uusi suomalaisia käyttäjiä yhteen keräävä hashtag on #TaskuBileet, jonka alla käydään lähes pelkästään suomenkielistä keskustelua, ja ajankohtainen suomalaisia yhdistävä tagi on tietysti myös #euroviisut.

  Suuri osa suomalaisista kirjoittaa englanniksi, välillä myös sekoittaen englantia ja suomea. On myös pelkästään suomen kieltä käyttäviä tweettaajia, joita uskon löytyvän noiden listojen ja vinkkien kautta.

 19. Juu, kiitti paljon. Eiköhän tästä lähde.

 20. Vielä mun täytyy kysyä: missä sivulla tai paikassa voin luoda käyttäjätunnuksen ja täyttää käyttäjäprofiilin tietoja.

 21. Jussi

  29.1.2010 at 8:32

  Ravida: Käyttäjätunnuksen pääset luomaan etusivun Sign up now -painikkeen kautta tai siitty tästä suoraan rekisteröintisivulle. Rekisteröinnin jälkeen Twitter-sivun yläreunassa on rivi linkkejä, joista yksi on Settings. Settings-sivun account-välilehdellä ovat käyttäjäprofiilin tiedot, ja sinne kannattaa ainakin täyttää One Line Bio.

 22. Tässä yksi sivusto josta löytyy suomalaisten Twitter käyttäjien päivityksiä:

  http://www.suomitweet.com/

 23. Ite en viel oo kerkeenny kokeilla ja minkä ikäin tääl pitääpi olla

  • Jussi

   8.2.2012 at 12:09

   Twitterissä ei ole ikärajoitusta. Eli kokeilemaan vaan, jos homma kiinnostaa.

 24. Leena Huumo

  7.3.2012 at 9:18

  Voisiko FB kuvat saada siirrettyä TWITTERIIN uuden profiilin luomiseksi sinne?Otatko yhteyttä meiliini.

  • Jussi

   7.3.2012 at 13:06

   Moi Leena. Taisimme jo ratkaista asian. Mukavaa kevään jatkoa :)

 25. Hei!
  Minulla on twitter iMacissa ja iPhone 4:ssa. Kun tweettien, seurattavien tai seuraajien määrä lisääntyy, eivät ne (numerot) päivity iPhonessa ennen kuin vasta uudelleen käynnistyksessä. iMacissa kyllä päivittyvät, vaikka tapahtumat olisi tehty iPhonessa. Ei tosin ole maata kaatava ongelma, mutta outoa kumminkin. Onkohan kyseessä vika vai ominaisuus?

 26. Tiedotetaan tämän T:n avulla.

 27. Tämä on mielenkiintoista.

  • Jussi

   27.3.2012 at 13:49

   Hyvältä kuulosta. Toivottavasti homma avautuu ja osoittautuu hyödylliseksi.

 28. Marja-Leena

  25.4.2012 at 0:47

  Erinomainen opastus ja kiinnostaa aloittaa. Tarkistan vielä, ymmärsinkö oikein, että tweettaus on enemmän tapa olla ajassa mukana eli seurata ilmiöitä ? Kun taas fb:ssa ollaan tavallaan itse keskiössä; kerronta lähtee kunkin omasta elämästä (mikä vähitellen alkaa ainakin minua puuduttaa…)

  • Jussi

   25.4.2012 at 8:27

   Hei Marja-Leena. Aika hyvin tiivistit tuohon Twitterin ja Facebookin yhden keskeisen eron. Twitterin oman about -sivun alkutiivistys kertoo myös aika kivasti, mistä siinä on kyse: ”Twitter is a real-time information network that connects you to the latest stories, ideas, opinions and news about what you find interesting.”

 29. joku vain

  22.5.2012 at 18:58

  kuinka monta vuotta pitää ola kun tänne rekisteröityy??? kun haluaisin tulla tänne ja olen 12 v…

 30. Hannes Lampimäki

  23.5.2012 at 17:33

  Ok.

 31. joku vain

  2.6.2012 at 15:13

  ok….

 32. Nokian osaajat perustivat JOLLAN, viisas veto, tuen täysillä! Onnea!

  • Jussi

   10.8.2012 at 16:14

   Kyllä vain. Odotellaan mielenkiinnolla, miten homma etenee.

   • RailioVesa

    21.8.2012 at 14:23

    Toivotaan menestystä näitä suomi tarvitsee.

    • Veli-Matti Auvinen

     1.9.2012 at 0:06

     Suomi tarvitsee Yksilöitä jotka ovat valmiita uhraamaan elämänsä toisten puolesta, ne ajat ovat ohi ja kunnia heille jotka sen aikanaan tekivät.

 33. Ulla Varis

  11.8.2012 at 12:42

  En ymmärrä tätä twiittausta.APUVA !!!

  • Jussi

   14.8.2012 at 10:03

   Moi Ulla. Kannattaa ottaa ihan rauhallisesti… Twitterin omaksuminen voi vaatia vähän aikaa ja paneutumista. Pikaohjeena heittäisin seuraavat: 1) Tee tili 2) Etsi seurattavia ja seuraile, miten muut toimivat 3) Kokeile itse twiittaamista ja etsi oma tapasi toimia.

  • Veli-Matti Auvinen

   1.9.2012 at 0:01

   Samaa tuotosta kuin muutkin ns.sosiaalimediatuotokset, olen liian vanha innostumaan tälläisestä kontakteista, kaikesta huolimatta hyvää elämää kullekkin säädylle. :)

 34. hannu sihvonen

  15.8.2012 at 19:29

  möro

 35. helena laulaja

  12.9.2012 at 20:39

  poistuuko twitteri tili ajan myötä?
  kävi moka sähköpostini osoitteesta puuttuu yksi kirjain ja unohdin salasani ja nyt jos painan unohditko salasana? kohtaa nii tulee muistutus mutta mihin lie menee ei miu sähköpostii ainkaa ku yks kirjain heittää…eikä sähköposti osotta voi muuttaakkaan kun en pääse tililleni sisää ja sähköpostin muuttamiseenkin tarvitaan salana (jota en muist)….
  vastatkaa joku?????:))

  • Jussi

   13.9.2012 at 9:00

   Moi Helena. Tuliko salasanavirhe jo rekisteröityessäsi? Rekisteröitymisprosessiin muistaakseni kuuluu sähköpostiosoitteen vahvistaminen (eli sähköpostiosoitteeseen tulee vahvistusviesti, joka sisältää vahvistuslinkin), ja jos tuo vahvistaminen jää tekemättä, voisi olettaa, että tili ei täysin aktivoidu. Ehkä se siis poistuu melko nopeastikin, mutta ei varmaan kannata jäädä odottelemaan. Jos haluat Twitteriin mukaan, kannattaa tehdä uusi, toimiva tili.

   Twitterin ohjeista löytyy asiaa toimimattomiin sähköpostiosoitteisiin liittyen, mutta ei ratkaisua ongelmaasi. Twitter myös pidättää oikeuden poistaa yli 6 kuukautta käyttämättä olleet tilit, mutta olen kyllä nähnyt tilejä, jotka ovat olemassa reilusti yli vuoden tviittailutauonkin jälkeen, joten tuonkaan varaan ei kannata laskea.

 36. Sari Köyhäjoki

  25.12.2012 at 20:02

  Hieno, selkeä opas, kiitos kaikille! Kun on joulu ja paavikin jo twiittaa niin mikä ettei meikätyttöki!

 37. Hyvä opas

 38. Iida Kuikka (@sweetAJC7)

  10.7.2013 at 21:06

  Miten monta twiittiä voi lähettää päivässä?

  • Jussi Linkola

   29.7.2013 at 10:13

   Rajoituksia ei tietääkseni ole. Eli twiitata saa niin paljon kuin ehtii.

 39. Kiitos ohjeista! Kysymys: miksi en näe tviittejäni muiden virrassa, jos olen osallistunut keskusteluun? Näen ne toki omalla sivullani. Tviittaan lumialla. Herää epäilys, näkevätkö muutkaan!? Näen muiden kommentit kyllä siinä keskustelussa

  • Jussi Linkola

   29.7.2013 at 10:17

   Kun katsot käyttäjän profiilia, näet vain hänen tekemänsä twiittaukset (ja retweettaukset). Omassa kotinäkymässäsi näet seuraamiesi käyttäjien tekemät twiittaukset (ja omat twiittauksesi). Keskusteluun kannattaa aina liittää jokin yhteinen hashtag eli kanavatunniste, jolla keskusteluun liittyvät twiitit merkitään. Näin kyseistä hashtagia seuraamalla on mahdollista löytää aiheeseen liittyvät twiitit kaikilta keskusteluun osallistuneilta käyttäjiltä riippumatta siitä, seuraatko heitä tai et.

 40. Hei,
  mikä mahtaa olla vikana siinä, että tekemäni Twitter profiilissa on teksti ”Muokkaa profiiliasi”, vaikka mielestäni olen sitä muokkaillut? Mitä minun pitää aktivoida, jotta saan tuon tekstin muotoon ”Seuraa”, kuten muilla näkyy olevan?

  • Jussi Linkola

   9.8.2013 at 11:25

   Moi Liisa. Kun katselet omaa profiiliasi, on siinä tarjolla ”Muokkaa profiiliasi” -linkki, jonka kautta pääset tarvittaessa muokkaamaan profiiliasi. ”Seuraa” olisi omassa profiilissa tarpeeton, koska itseään ei voi seurata. Kun joku muu käyttäjä vierailee profiilissasi, näkyy hänelle ”Seuraa”-linkki siinä oikealla paikallaan.

   • Hei,
    kiitos tiedosta. Tämä osui vain silmääni, kun menin katsomaan seuraamani henkilön takaa ketkä muut häntä seuraavat. Muilla oli tuo ”Seuraa” ja minulla tuo Muokkaa-teksti. Pääasia, että muut näkevät kohdallani tuon ”Seuraa”-tekstin. Tieto helpotti kummasti:)

 41. Ei poikkea juuri facebookista.
  Onneksi ei tarvitse tykätä.

 42. paula ståhlberg

  9.10.2013 at 11:50

  Kiitos näistä. Olette loistava!

 43. helena helini

  9.10.2013 at 13:45

  Kiitos, vahingossa löysin tälläsen oppaan, oom usein miettinyt miten pääsis alkuun, nyt yritän kokeilla.

 44. Maija-Kristina Moilanen

  23.10.2013 at 18:40

  Hei Jussi! Vieläkö olet paikalla, jos esitän kiperän kysymyksen? Kunhan keksin sen.

  • Jussi Linkola

   23.10.2013 at 18:48

   Seurailen tätä vaihtelevasti ja vastailenkin toisinaan.

 45. Maija-Kristina Moilanen

  24.10.2013 at 13:03

  Jussi, kiitos vastauksesta.
  Ja nyt siihen kiperään kysymykseen. Onko miten yleistä, että Twitteriin jäädään ikäänkuin koukkuun? Eli muodostuu elämänehdoksi viestien pistäminen tiettyihin aihepiireihin ja sukkuloidaan tietyissä seurapiireissä suurinpiirtein hampaat irvessä aamusta iltaan, ettei vaan jäädä mistään kalabalikista paitsi. Siis vaatiiko se jatkuvaa paikallaoloa, että siitä saa jotakin ”oikeesti” irti?

  • Jussi Linkola

   25.10.2013 at 15:37

   Kuten itsekin jo olit päätellyt, ei Twitterin hyötykäyttö edellytä jatkuvaa paikalla oloa. Itse ainakin piipahdan siellä toisinaan, katson vähän, mitä on meneillään ja siirryn ilman vierotusoireita muualle. Toki tässäkin palvelussa varmasti koukutuksen mahdollisuus on olemassa, eikä asiaan ole yksiselitteistä vastausta tai ohjetta. Kannattaa twiittailla oman mielenkiinnon ja jaksamisen rajoissa.

 46. arttu mättö

  24.10.2013 at 23:39

  Moi. Poistuuko Twitter tili ajanmyötä vanha puhelin hajosi enkä pääse kirjautumaan enään sisään joten tein uuden nyt häiritsee kun nimelläni löytyy kaksi käyttäjää

 47. Maija-Kristina Moilanen

  25.10.2013 at 10:39

  Jussi Linkolalle:

  Sori jos edellinen viestini vaikuttaa provosoivalta. Räikeä esitystyylini paljastaa äärimmäisen ennakkoluuloisen asenteeni Twitteriä kohtaan. Nyt, kun olen vähän tutustunut vempeleeseen harjoitusrekisteröitymisen kautta, voin huokaista helpotuksesta. Näyttää siltä, että Twitterissä voi olla mukana huvia ja hyötyäkin tuottavalla tavalla ilman, että itse pitäisi pälättää pitkin päivää (en itseasiassa keksinyt vielä, miten pääsee johonkin keskusteluvirtaan mukaan – onko siellä edes sellaista lehdykkää, jossa viestit listautuvat kronologisesti?). Mutta siis kirjautumalla ja valitsemalla joitakin seurattavia persoonia pääsee jo jyvälle, mitä siellä viestitellään. Ja näppärästi voi valita itseään kiinnostavia aihepiirejä. Nälkä voi sitten kasvaa syödessä – pakko alkaa viittailemaan.

  • Jussi Linkola

   25.10.2013 at 15:41

   Keskustelujen rakenne on aina ollut twitterin heikko kohta, tai toisaalta vahvuus. Nykyään palvelu pyrkii rakentamaan samaan asiaan liittyviestä viesteistä ketjuja, jotka saa näkyviin avaamalla twiitin tiedot. Esim. tässä yksi viestiketju.

   • Maija-Kristina Moilanen

    25.10.2013 at 18:53

    Juupa juu Jussi, iskin siis heikkoon kohtaan!
    Kiitos ystävällisestä (ja rehellisestä) vastauksesta.

 48. Maija-Kristina Moilanen

  30.10.2013 at 19:05

  Jussi, hohoi! Ongelmia profiilin somistuksessa: kun olen ladannut koneeltani kuvan profiilikuvaa varten, systeemi on mykkä eli ”Tallenna muutokset” painike ei reagoi. Sama otsakekuvan kanssa. Olen huomioinut vaaditut kuvakoot ja formaatit. Ohjelma vaikuttaa muutenkin tahmealta (vai lieneekö oma kone liian antiikkinen?)

  • Jussi Linkola

   30.10.2013 at 19:10

   Voisi olla nettiselainongelma. Jos käytät Internet Exploreria ja vielä jotain sen vanhempaa versiota, saattaa ilmetä vaikeuksia Twitterin kanssa. Kokeile Firefoxia tai Google Chrome -selainta.

 49. MSaloranta

  3.11.2013 at 22:30

  Tervehdys! Olen yrittänyt etsiä selkeää ohjetta web-linkin lisäämiseksi twiittiin. Eli miten voin liittää tuohon 140 merkkiin ns. ”pikalinkin”, joka ei vie twiitistä turhaa merkkitilaa? Useimmissa twiiteissä olen noita pikalinkkejä nähnyt, mutta en ole asiaa saanut ratkaistua. Kiitos!

  • Jussi Linkola

   4.11.2013 at 8:54

   Terve. Tässä pari vinkkiä:

   1) Twitterillä on oma, automaattinen linkinlyhentäjä, joka toimii, kun esimerkiksi Twitterin www-käyttöliittymän kautta liität twiittiin linkin. Huomaat sen siitä, että vaikka liittäisit twiittikenttään kuinka pitkän linkin hyvänsä, jää twiittiin vielä runsaasti käytettäviä merkkejä jäljelle.

   2) Bit.ly on monipuolinen linkinlyhennyspalvelu. Kun menet tuonne palvelun etuvulle, on heti siinä ylhäällä kenttä, johon voit liittää lyhennettävän linkin, suorittaa lyhennyksen ja saada lyhennetyn version käyttöösi. Palveluun kannattaa rekisteröityä, koska silloin saat lyhentämäsi linkit muistiin ja voit seurata, kuinka paljon niitä on klikkailtu. Tässä Zenton blogimerkinnässä on hyvät ohjeet Bit.ly:n käyttöön.

 50. Moi!
  Olen lisännyt twitteriin profiilikuvan, mutta kun sen suurentaa profiilista ”isokokoiseksi” kuva on karkea ja huonolaatuinen, vaikka twitteriin siirrettäessä sen kuva koko on 7mb ja kuva muutenkin ennen twitteriä hyvälaatuinen. Millainen kuvan on oltava, että se olisi zoomatussa koossa laadukas? Olen kokeillut erilaisia kuvia ja kaikilla on sama juttu…

  • Jussi Linkola

   2.12.2013 at 9:12

   Terve,
   En ole löytänyt Twitteristä ohjeita kuvan laatuun liittyen. Selvästikin kuvaa pakataan aika rajusti, kun laatu huononee. Profiilikuvaksi voi ladata jpg-, png- tai gif-kuvan, mutta Twitter taitaa kääntää kuvan aina jpg-muotoiseksi. Kuvan pakkaus varmaan tapahtuu joillain vakioasetuksilla, joten käyttäjä ei ymmärtääkseni voi siihen juurikaan vaikuttaa, paitsi käyttämällä itse mahdollisimman hyvälaatuista alkuperäiskuvaa, kuten olet yrittänytkin. Kerro ihmeessä, jos keksit tuohon jotain toimivia vinkkejä.

 51. Moi kaikille♥♥♥♥♥♥;-)

 52. Kommenttini on on hyvin varauksellinen koska en tiedä kaikkia osatekiöitä. markku

 53. Hei!

  1. Jos kirjoitan twiitin alkuun

  @käyttäjänimi

  niin meneekö twiitti vain ko. henkilölle vai näkevätkö sen kaikki seuraajani?

  2. Jos em. menee kaikille seuraajille, onko jotain tapaa, jolla twiitin voi lähettää niin, että se näkyy vain ko. henkilön ”twiittivirrassa”?

  3. Onko väliä, missä kohtaa ko. merkintä (@käyttäjätunnus) on – twiitin alussa, keskellä tai lopussa?

  4. Olen nähnyt twiittien alussa muutaman kerran merkinnän

  .@käyttäjätunnus (siis piste ennen ät-merkkiä ja käyttäjätunnusta)

  Mikä on tuon pisteellisen merkinnän tarkoitus?

  Kiitos!

  • Jussi Linkola

   8.1.2014 at 10:46

   Moi Sami, kysymyksissäsi tuli useampi twiittivirran ominaisuus esille:

   1. Jos kirjoitat twiitin alkuun @käyttäjänimi, näkyy twiitti sellaisten käyttäjien virrassa, jotka seuraavat sekä sinua että tuota toista käyttäjää.

   2. Ei tietääkseni ole sellaista tapaa. Lisäksi kaikki twiittisi ovat aina nähtävissä profiilisivullasi. Jos haluat kahdenkeskistä viestittelyä, voit lähettää käyttäjälle yksityisviestin.

   3. Merkitystä on sillä, kenen virrassa twiitti näkyy. Eli jos @käyttäjätunnus on mainittu muualla kuin twiitin alussa (mention, maininta), näkyy twiitti kaikkien seuraajiesi virrassa. Jos se on alussa (reply), pätee kohta yksi, eli sen näkevät virrassaan käyttäjät, jotka seuraavat sekä sinua että kyseistä käyttäjää, jolle twiitti oli osoitettu.

   4. Tarkoitus on ohittaa kohdan yksi toimintapa. Eli vastataan käyttäjälle @käyttäjätunnus, mutta halutaan, että vastaus näkyy kaikille omille seuraajille.

 54. Kiitos vastauksista!

  Kun luin vastauksesi ja rupesin niiden pohjalta ”tutkimaan” omaa Twitter-tiliäni sekä pohtimaan asiaa, heräsi epäily.

  Oman havaintoni mukaan @käyttäjänimi -alkuinen twiitti ei näy kyseisen käyttäjänimen omille seuraajille.

  Jos näkyisi, se tuntuisi myös hyvin oudolta, sillä silloinhan kuka tahansa voisi saada oman twiitttinsä kymmenille tuhansille henkilöille vain laittamalla twiittinsä eteen tietyn @käyttäjänimi-merkinnän.

  Niin havaintoni kuin terve järki sanovat muuta, kuin mitä sinä sanot vastauksessasi. Miten siis asia on? (Vai olenko ymmärtänyt jotain väärin?)

  • Jussi Linkola

   11.1.2014 at 12:56

   Olin kenties vähän epäselvä. Eli @käyttäjänimi -alkuinen twiitti näkyy käyttäjille, jotka seuraavat sekä sinua että tuota toista käyttäjää, siis teitä molempia. Eli omista seuraajistasi viesti näkyy sellaisten käyttäjien virrassa, jotka seuraavat lisäksesi myös käyttäjää @käyttäjätunnus.

 55. pekka tikkakoski

  11.1.2014 at 23:54

  tulonjako kiinnostaa

 56. pekka tikkakoski

  11.1.2014 at 23:56

  kyllä se siitä

 57. Mielenkiintoista, yritin luoda s-postilla twitteriä itselleni niin s-posti oli käytössä ja tilasin salasanan nollauksen niin sain jonku italialaistyyppisen nimen ja nollauslinkin s-postiini. Enpä uskaltanu nollata. Pitänee ensin vaihtaa salasana s-postiini.

 58. Mie mummo olen fb:ssa ja minulla on oma blogi. Huomasin, että erästä kirjoitustani oli tykätty fb:ssa ja perässä oli joku twiitannut. En ymmärrä näistä sivuista yhtään mitään ja luin kyllä tässä yllä monenmoisia ohjeitanne, jos haluaa liittyä mukaan. Minulle riittää blogini ja fb, joten kysyn, mitä tarkoittaa blogissani twiittaus ja pääsenkö sitä näkemään jostain rekisteröitymättä? Taitaa joskus olla tyhmiäkin kysymyksiä…

  • Jussi Linkola

   3.2.2014 at 11:34

   Jos tehty twiittaus näkyy Twitterin oman twiittausnapin kautta, jossa siis vasemmalla on nappi ja twiittausten lukumäärä oikealla pienessä laatikossa, pitäisi sitä pientä laatikkoa klikkaamalla avautua Twitter-haku, jossa tuloksena ovat kyseistä sivua koskevat twiittaukset.

   Ja kyllä, jos twiitin tekijän profiili on julkinen, pitäisi sinun päästä näkemään kyseinen twiitti iman rekisteröitymistä.

   • Kiitos vastauksesta. Pitäisi kai uskaltaa painaa nappeja. Asia ok. Löytyi twiittaaja:)

 59. Epätietoinen metsuri

  15.2.2014 at 22:29

  Hei,
  kirjoitin Twitter-tililläni seuraavanlaisen twiitin:

  ”#olympialaiset on jaettu kahteen sessioon — #talviolympialaiset ovat huonommat, eikä niitä seuraa kukaan.” http://hikipedia.info/wiki/Olympialaiset #sotshi

  Miksi klikatessani hashtagia #talviolympialaiset en näe omaa twiittiäni hakutuloksissa? Näyttäisi sille, että lähtökohtaisesti hyperlinkkejä sisältämättömät twiitit taas näkyvät. Mikä neuvoksi?

  • Jussi Linkola

   28.2.2014 at 17:04

   Tämä vastaus ei enää auta olympialaisiin, mutta ehkä siitä on hyötyä jatkossa.

   Kun Twitterillä suorittaa haun, hakee se oletuksena ns. suosittuja twiittejä, joita siis on kommentoitu tai jaettu eteenpäin. Hakuikkunassa on myös vaihtoehto, joka näyttää kaikki hakuun liittyvät twiitit. Katso, jos löytäisit tuon vaihtoehdon käyttöön. Tuolla oppaan kuvassa 4 asia on mainittu.

 60. En ole vielä löytänyt yhtään opasta, missä neuvottaisiin kuinka twitteriin pääsee… ohjeissa luullaan kai että henkilö , jota opastetaan on jo twitterissä sisällä. Neuvotaan luomaan tunnus tai profiili ja etsimään seurattavia. Ei sentään kerrota kuinka se tapahtuu. Siis AIVAN ALUSTA. Mielellään siitä lähtien että avaan tietokoneen ja töllistelen avaussivuani. Mitä sitten seuraavaksi?

  • Jussi Linkola

   20.3.2014 at 8:31

   Hei Kaarina. Piritta Seppälä on tehnyt presentaation, jossa Twitter-tilin perustaminen neuvotaan alusta alkaen: Näin aloitat Twitterin käytön.

   Tilin perustaminen tapahtuu Twitterissä, eli osoitteessa http://twitter.com/. Toivottavasti pääset tästä eteenpäin.

   • kaarina tonteri

    26.4.2014 at 21:59

    Eipä tuolla Seppälän sivulla ollut moista alkeiskurssia, toki siellä viitattiin toissa joulukuussa olleeseen koulutukseen mutta taidan olla siitä myöhässä.

    • Jussi Linkola

     28.4.2014 at 8:39

     Kurssia siellä ei ole, mutta siinä selattavassa presentaatiossa on ohjeistettu monia asioita.

 61. MInulla on Tabletissa paljon kuvia, mm. kuvattu pankkikortin koodit jpg-kuviksi.
  Näkevätkö muut käyttäjät minun valokuvat minun Tabletista ?
  – voi sen estää ? miten
  – aika vaarallista jos voi
  – mitkä kuvat näkyvät muille ?

  • Jussi Linkola

   24.10.2014 at 9:48

   Kannattaa tutustua käyttöohjeisiin ja hakeuta laitteen kanssa esimerkiksi osaavamman tuttavan neuvojen äärelle. Tähän on mahdotonta antaa hyödyllistä vastausta näiden antamiesi tieojen perusteella.

 62. Hyödyllinen sivusto; pääsin tämän avulla mukavasti alkuun Twitterin käytössä. Palaan varmasti näille sivuille toistekin. – Suurkiitos!

  Tällä sivulla voisi vielä muutaman ’tweetti > twiitti’ -muutoksen tehdä. :-)

  • Jussi Linkola

   25.10.2014 at 10:06

   Kiitos. Korjasin vähän noita tweetti-ilmaisuja. Tämä opas on alun perin vuodelta 2009, jolloin suomenkieliset twiittaustermit olivat vielä osittain hakusessa. Twiitata suomalaisittain ja tweetata (to tweet) englantilaisittain hakivat paikkaansa, mutta twiittaaminen on tainnut nyt vakiintua käyttöön.

 63. Mitä tarkoittaa twiitin perässä oleva AS?

  • Jussi Linkola

   20.11.2014 at 15:57

   Nyt täytyy sanoa, että en tiedä. Kysy vaikka seuraavalta twiittaajalta, jonka näet käyttävän kyseistä merkintätapaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*


+ 3 = 8

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>