Twitter-opas vasta-alkajille

Twitter on maailmalla suuren suosion saavuttanut ja Suomessa suosiotaan kasvattava mikroblogipalvelu, jossa käyttäjät julkaisevat enintään 140 merkkiä sisältäviä viestejä eli twiittejä. Twitterin peruskäyttö on helppo oppia, mutta suuresta aktiivisuudesta aiheutuvan tietotulvan hallinta ja hyötykäyttö vaativat jonkin verran paneutumista.

Twitter on omiaan etenkin ”juuri nyt” tapahtuvien uutisten, tapahtumien ja tilanteiden käsittelyyn. Se ei perustu Facebookin tavoin tosielämän tuttavuuksille, vaan siellä voi vapaasti seurata eri henkilöitä, organisaatioita ja uutislähteitä. Tässä oppaassa paneudutaan Twitterin perustoimintoihin. Jos jokin asia jää epäselväksi, kysy lisää sivun lopusta löytyvällä kommenttilomakkeella.

********************************************
* Opasta on päivitetty viimeksi 17.4.2015. *
********************************************

Kuinka se toimii?

Kaikilla Twitterin käyttäjillä on oma profiilisivu, jolle käyttäjän tekemät twiitit tallentuvat käänteisessä aikajärjestyksessä. Profiilin ulkoasua voi muokata värejä, taustakuvaa ja otsakekuvaa vaihtamalla. Käyttäjäprofiili on parhaimmillaan omistajansa näköinen kokonaisuus, jota tarkastelemalla selviää helposti jotain käyttäjän taustasta, kiinnostuksenkohteista ja twiittien aiheista.

Kuva 1. Oppaan tekijän Twitter-profiilisivu.
Kuva 1. Oppaan tekijän Twitter-profiilisivu.

Seuraa muita käyttäjiä

Jos haluat saada Twitteristä jotain irti, täytyy sinun seurata (follow) muita käyttäjiä. Kun seuraat käyttäjää, tilaat hänen tekemänsä twiitit itsellesi. Näin Twitter-etusivullesi muodostuu virta, johon omat ja seuraamiesi käyttäjien twiittaukset tulevat näkyviin (kuva 2).

Kuva 2. Twitterin etusivunäkymä ja sen tärkeimmät ominaisuudet.
Kuva 2. Twitterin etusivunäkymä ja sen tärkeimmät ominaisuudet.

Käyttäjien välinen vuorovaikutus on Twitterin voima, jota voi hyödyntää seuraavasti:

Vastaa ja mainitse

Toisen käyttäjän twiittiin voi vastata vastaa-toiminnon (reply) avulla (kuva 3.). Twitter lisää automaattisesti alkuperäisen twiittaajan käyttäjätunnuksen osaksi vastausviestiä, ja kun vastaus julkaistaan, saa käyttäjä siitä tiedon. @tunnus -muotoisia käyttäjätunnuksia voi muutenkin lisätä twiitteihin, eli voit mainita muita käyttäjiä twiiteissä. Mainitut käyttäjät löytävät maininnat omalta Ilmoituksett -sivultaan. Tämä on kuin vinkkaus: ”hei, sinut on mainittu tässä twiitissä!”.

Kuva 3. Yksittäisen twiitin toimintoja ja ominaisuuksia.
Kuva 3. Yksittäisen twiitin toimintoja ja ominaisuuksia.

Kuka näkee twiittini?

Twitterissä toimitaan yleensä avoimesti, jolloin käyttäjän twiitit ovat julkisia ja luettavissa profiilisivulla. Siinä, miten twiitit näkyvät seuraajien kotivirrassa, on kuitenkin eroja. Normaali twiitti näkyy kaikkien seuraajien twiittivirrassa. Vastaustwiitissä vastattavan käyttäjätunnus aloittaa viestin. Tällainen twiitti näkyy ainoastaan sellaisten käyttäjien kotivirrassa, jotka seuraavat sekä twiitin lähettäjää että vastaanottajaa:

Yllä olevat twiitit näkyvät sellaisten käyttäjien kotivirrassa, jotka seuraavat sekä käyttäjää @liljajan että @stedi. Laajemman näkyvyyden vuoksi käyttäjät toisinaan lisäävät esimerkiksi pisteen twiitin alkuun, jotta twiitti näkyisi julkaisijan kaikille seuraajille, kuten @soalmila seuraavassa twiitissä:

Uudelleentwiittaus, retwiittaus, retweet

Retwiittaus on tapa julkaista uudelleen toisen käyttäjän twiitti siten, että ansio alkuperäisestä twiitistä annetaan sen tekijälle. Tämä kohtelias tapa tehostaa verkostoitumista ja lisää käyttäjien välisiä kontakteja. Retwiittauksen avulla viestit voivat edetä nopeasti kontaktiverkostosta toiseen.

Retwiittaus onnistuu twiitin alareunasta löytyvällä Uudelleentwiittaa -painikkeella. Vaihtoehtoisesti voi käyttää perinteistä tyyliä, joka syntyi ennen kuin Twitter toi oman retweet -toimintonsa käyttöön. Tämä klassinen retwiittaus tehdään kopioimalla alkuperäinen viesti, lisäämällä twiitin alkuun lyhenne RT, sitten alkuperäisen kirjoittajan käyttäjätunnus ja lopuksi itse viesti. Esimerkiksi:

on käyttäjän @linjaaho tekemän twiitin ”A Teacher’s Guide to Social Media – Online Colleges http://bit.ly/REf1E3 ” uudelleenjulkaisu. Nyt alkuperäinen kirjoittaja saa tiedon, että hänen twiittinsä on julkaistu eteenpäin ja retwiitin tehneen käyttäjän kontaktit näkevät viestin lähteen. Klassinen retwiittaus mahdollistaa myös kommentoimisen, kuten yllä ”Siisti graffa”, jos tila sen sallii.

Hyödynnä aihetunnisteita eli hashtageja

Hashtagit (hash = # – ristikkomerkki, ”risuaita”) ovat Twitterin tehotyökaluja. Ne ovat twiitteihin liittettyjä avainsanoja, jotka edesauttavat twitter-virran suodattamista (kuva 4). Koska Twitterissä ei esimerkiksi voi perustaa kanavia eri aiheisiin liittyvälle keskustelulle, voidaan hashtagilla liittää viestiin tunnisteita, joiden perusteella samaan aiheeseen liittyvät viestit ovat helposti löydettävissä hakutoiminnon kautta.

Esimerkiksi vuoden 2015 eduskuntavaalien aikaan vaalikeskustelun hashtaginä on loogisesti #vaalit2015, jolloin vaaliaiheisen keskusteluun voi osallistua lisäämällä tagin twiittiin seuraavasti:

Kun kaikki vaaleihin liittyvät viestit on merkitty samalla tunnisteella, ne löytyvät reaaliaikaisesti Twitterin hausta hakusanalla #vaalit2015:

Kuva 4. Twitterin hakusivun ominaisuuksia ja toimintoja, esimerkkinä #vaalit2015
Kuva 4. Twitterin hakusivun ominaisuuksia ja toimintoja, esimerkkinä #vaalit2015

Perusnäkymässä näkyvän hakukentän lisäksi voit kokeilla tarkempia hakuehtoja tarkennetun hakusivun kautta.

Aloita vaikka näillä vinkeillä

Yllä kuvattujen toimintojen avulla Twitteriä voi käyttää eri tavoin erilaisiin tarkoituksiin. Parhaiten Twitterin maailmaan pääsee mukaan kokeilemalla rohkeasti, osallistumalla ja seuraamalla ”pöhinää” eli suosittuja aiheita reaaliajassa. Alla vielä yksi ehdotus siitä, miten uusi käyttäjä voisi aloittaa Twitteriin tutustumisen:

 1. Luo käyttäjätunnus osoitteessa http://twitter.com/ ja täytä käyttäjäprofiiliisi tietoja
 2. Twiittaa jotain
 3. Etsi sopivia kontakteja, esim. omia tuttujasi, omaan alaasi tai mieleenkiinnon kohteisiisi liittyviä henkilöitä
 4. Retwiittaa jokin viesti
 5. Käytä hakutoimintoa, seuraa jotain suosittua aihetta tai hashtagia ja kokeile hakea twiittejä itseäsi kiinnostavista aiheista
 6. Toista kohdasta 2

Tämä selattava Twitter-presentaationi voi myös osoittautua hyödylliseksi, siinä on monipuolisesti esimerkkejä erilaisista käyttötavoista:

Lopuksi

Oliko opas hyödyllinen? Puuttuuko jotain oleellista? Seuraa minua Twitteristä ja anna palautetta.

Tutustu myös muihin Twitter-aiheisiin merkintöihini, jotka valaisevat lisää Twitterin eri puolia.

142 kommenttia

 1. Hyvä juttu! Meni osoite oitis jakoon.

  1. Tuomo Alanko

   Huomenta kaikille

   1. alina♥

    Huomenta vaan:)

 2. Loistava opus, lähti linkiksi VOIMAA-kuukausikirjeeseen.

  Pikkutarkkaan silmään osui yksi typo, Miten pääsee alkuun -lista, kohta 5.: ”käytä hakutoimitoa”, lisäisin n-kirjaimen :o)

  1. Torsti.T

   Hyvä opate,kiitos.Nuo suomenkielen uudissanat tuottavat
   varmaan alussa muistiongelmia,mutta kokeillaan.

 3. Jussi

  Hyvä Miltsu, kiitos tarkasta luennasta. Typo korjattu!

  1. Olen tosi kiinnostunut Twitteristä ja haluaisin liittyä mukaan. Mutta tällaiselle vanhemmalle tieteen- ja taiteenharjoittajalle siirtyminen Twitteriin näyttää ohjeista huolimatta olevan mahdotonta Mistä saa lisää apua?
   Ehkä en ole täysin toivoton tapaus, koska olen kuin ihmeen kautta onnistunut liittymään Facebookiin ja osaan jo kommunikoida sen kautta, Mutta
   sain lisää pontta suunnitelmaani olla mukana Twitterissä Enbusken julistaessa, että Facebookissa on vain idooottejja. (nykypäivä-lehti 10.8.2012) .Luulin olevani nero, koska olen syntynyt samana päivänä kuin Einstein ja osaan vääntää siitä jopa pii-luvun- tunnusmerkikseni! Enbuskella oli muuten suomen kielen virhe nukykypäivä-kolumnissaan ! Sattuu sitä siis parhaissakin perheissä..

   1. Jussi

    Terve vaan Teresa. Kannattaa lähteä liikkeelle ihan rauhassa, etsiä seurattavia ja tutkia, miten Twitterissä yleisesti toimitaan. Lisää apua voi kysellä vaikka kokeneemmilta käyttäjiltä.

    En löytänyt tuota Enbusken julistusta Nykypäivästä, mutta luulen ymmärtäväni, mikä siinä on takana. Jos ajatellaan asiaa niin päin, että Twitteristä puuttuvat idiootit, se johtuu siitä, että Twitterissä on hankala häiriköidä hetken mielijohteesta. Twitterissä äänensä kuuluville saaminen edellyttää pitkäjänteistä kontaktiverkon rakentamista ja vuorovaikutusta. Tästä syystä perinteinen verkkopalstoilla ja Facebook-sivuilla mesoaminen ei onnistu siellä kovin helposti.

    Twitterin käytön oppiakseen ei tarvitse olla nero. Tsemppiä yritykseen.

    1. Kiitos ohjeista. Fb on tuttu ja tähän haluan tutustua.

 4. Paula Ojala

  Pakko mainostaa!!!

 5. Jussi

  Kiitos Paula :)

 6. Ravida

  No kokeilaan miten tämä pelaa;

 7. Niilo

  Ensin tunnukset ja sitten tweettamaan.

  1. Ja miten oikein aloitetaan? ”ensin tunnukset” siis minne? miten? ”luo profiili” siis minne , miten? Mitä nappia siis pitää painaa että voi päästä twitteriin???

   1. Jussi Linkola

    Twitterin osoite on http://twitter.com/.

 8. Digwiid

  Kyllä selvensi paljon mikä on idea tässä

 9. Olen ollut tässä jo monta kuukautta.Ainoa mitä olen oppinut on miten siivotaan kone viruksista,täältä tulee niitä aivan mahdottomasti.

 10. Jussi

  Aimo: Virusten siivoaminen on jo varsin merkittävä taito, eli paljon olet ehtinyt oppia :)

 11. Aksu

  Sori vaan mutta miten joku touhu voi olla näin turhaa ja teennäistä. En ymmärrä miten ihmisiä voi kiinnostaa muutaman sanan kommentit siitä mitä kukakin muukalainen milläkin hetkellä tekee tai ajattelee? Soittakaa ystävillenne, käykää kylässä! Tehkää jotain oikeeta ja pitäkää aitoa yhteyttä! Älkää aloittako vain koska luulette sen olevan coolia. Ihmisillä on nykyään ihan liikaa aikaa…

  1. Arska

   Samaa mieltä !

  2. H Joki

   Hetken mietin tähän liittymistä, mutta herätit minut, kiitos!

 12. Saunatupa

  Ääni tälle…

 13. ilkka snellman

  Mulla on nokia E71. Löytyykö laitteelle mitään valmista pohjaa?

 14. Jussi

  Ilkka: Itselläni ei ole kokemuksia, mutta ainakin tällainen ohjelma löytyy: http://www.tweets60.com/ – myös http://m.twitter.com/ toimii ihan kelvollisesti mobiililaitteella.

  1. Jusa

   Tulikohan tämä twiiti perille? Tässä vielä treenailen??

   1. Jussi

    Moi Jusa, kommenttisi tuli perille tänne Tarkkaamo-blogiin. Twiitit menevät perille Twitteriin kun teet sinne tilin ja alat twiitata.

   2. timo

    ei kai tämä ole se sama twiittipohja, tämä on chatti?

 15. Jukka

  Tähän tarttis varmaan paneutua!

 16. Ravida

  Olin jo kokonaan uhohtanut tämän Twitterin- ja eikun taas kokeilemaan.

 17. Ravida

  Mistä löytäisin suomenkielisiä sivuja. Englannin kirjoittaminen vähän tökkii mulla.

 18. Jussi

  Käyttäjä @PauliinaMakela on listannut suomalaisia käyttäjiä omissa Twitter-listoissaan (tällä hetkellä 16 listaa. @johnsalminen on myös listannut suomalaisia käyttäjiä ja organisaatioita aihepiireittäin.

  Uusi suomalaisia käyttäjiä yhteen keräävä hashtag on #TaskuBileet, jonka alla käydään lähes pelkästään suomenkielistä keskustelua, ja ajankohtainen suomalaisia yhdistävä tagi on tietysti myös #euroviisut.

  Suuri osa suomalaisista kirjoittaa englanniksi, välillä myös sekoittaen englantia ja suomea. On myös pelkästään suomen kieltä käyttäviä tweettaajia, joita uskon löytyvän noiden listojen ja vinkkien kautta.

 19. Ravida

  Juu, kiitti paljon. Eiköhän tästä lähde.

 20. Ravida

  Vielä mun täytyy kysyä: missä sivulla tai paikassa voin luoda käyttäjätunnuksen ja täyttää käyttäjäprofiilin tietoja.

 21. Jussi

  Ravida: Käyttäjätunnuksen pääset luomaan etusivun Sign up now -painikkeen kautta tai siitty tästä suoraan rekisteröintisivulle. Rekisteröinnin jälkeen Twitter-sivun yläreunassa on rivi linkkejä, joista yksi on Settings. Settings-sivun account-välilehdellä ovat käyttäjäprofiilin tiedot, ja sinne kannattaa ainakin täyttää One Line Bio.

  1. Ai minkä etusivun? eikö jokaisella ole eri etusivu koneessaan?

   1. Jussi Linkola

    Tarkoitan tässä Twitterin etusivua osoitteessa http://twitter.com/.

 22. Tässä yksi sivusto josta löytyy suomalaisten Twitter käyttäjien päivityksiä:

  http://www.suomitweet.com/

 23. jensu

  Ite en viel oo kerkeenny kokeilla ja minkä ikäin tääl pitääpi olla

  1. Jussi

   Twitterissä ei ole ikärajoitusta. Eli kokeilemaan vaan, jos homma kiinnostaa.

 24. Leena Huumo

  Voisiko FB kuvat saada siirrettyä TWITTERIIN uuden profiilin luomiseksi sinne?Otatko yhteyttä meiliini.

  1. Jussi

   Moi Leena. Taisimme jo ratkaista asian. Mukavaa kevään jatkoa :)

 25. Hei!
  Minulla on twitter iMacissa ja iPhone 4:ssa. Kun tweettien, seurattavien tai seuraajien määrä lisääntyy, eivät ne (numerot) päivity iPhonessa ennen kuin vasta uudelleen käynnistyksessä. iMacissa kyllä päivittyvät, vaikka tapahtumat olisi tehty iPhonessa. Ei tosin ole maata kaatava ongelma, mutta outoa kumminkin. Onkohan kyseessä vika vai ominaisuus?

  1. Unohda koko juttu, homma selkis. ;)

   1. Jussi

    Mainio juttu. Mukavaa twiittailua.

 26. Tiedotetaan tämän T:n avulla.

 27. Tämä on mielenkiintoista.

  1. Jussi

   Hyvältä kuulosta. Toivottavasti homma avautuu ja osoittautuu hyödylliseksi.

 28. […] Jos et ole vielä tutustunut Twitteriin, voit aloittaa tästä: Twitter-opas vasta-alkajille ja jatkaa tällä: Sekalaisia Twitter-vinkkejä. Molemmat ovat Jussi Linkolan kirjoittamia, […]

 29. Marja-Leena

  Erinomainen opastus ja kiinnostaa aloittaa. Tarkistan vielä, ymmärsinkö oikein, että tweettaus on enemmän tapa olla ajassa mukana eli seurata ilmiöitä ? Kun taas fb:ssa ollaan tavallaan itse keskiössä; kerronta lähtee kunkin omasta elämästä (mikä vähitellen alkaa ainakin minua puuduttaa…)

  1. Jussi

   Hei Marja-Leena. Aika hyvin tiivistit tuohon Twitterin ja Facebookin yhden keskeisen eron. Twitterin oman about -sivun alkutiivistys kertoo myös aika kivasti, mistä siinä on kyse: ”Twitter is a real-time information network that connects you to the latest stories, ideas, opinions and news about what you find interesting.”

 30. joku vain

  kuinka monta vuotta pitää ola kun tänne rekisteröityy??? kun haluaisin tulla tänne ja olen 12 v…

  1. Jussi

   Terve. Twitterin käyttöehdoissa ei mainita ikärajaa.

 31. Hannes Lampimäki

  Ok.

 32. joku vain

  ok….

 33. Harri L

  Nokian osaajat perustivat JOLLAN, viisas veto, tuen täysillä! Onnea!

  1. Jussi

   Kyllä vain. Odotellaan mielenkiinnolla, miten homma etenee.

   1. RailioVesa

    Toivotaan menestystä näitä suomi tarvitsee.

    1. Veli-Matti Auvinen

     Suomi tarvitsee Yksilöitä jotka ovat valmiita uhraamaan elämänsä toisten puolesta, ne ajat ovat ohi ja kunnia heille jotka sen aikanaan tekivät.

 34. Ulla Varis

  En ymmärrä tätä twiittausta.APUVA !!!

  1. Jussi

   Moi Ulla. Kannattaa ottaa ihan rauhallisesti… Twitterin omaksuminen voi vaatia vähän aikaa ja paneutumista. Pikaohjeena heittäisin seuraavat: 1) Tee tili 2) Etsi seurattavia ja seuraile, miten muut toimivat 3) Kokeile itse twiittaamista ja etsi oma tapasi toimia.

  2. Veli-Matti Auvinen

   Samaa tuotosta kuin muutkin ns.sosiaalimediatuotokset, olen liian vanha innostumaan tälläisestä kontakteista, kaikesta huolimatta hyvää elämää kullekkin säädylle. :)

 35. hannu sihvonen

  möro

 36. helena laulaja

  poistuuko twitteri tili ajan myötä?
  kävi moka sähköpostini osoitteesta puuttuu yksi kirjain ja unohdin salasani ja nyt jos painan unohditko salasana? kohtaa nii tulee muistutus mutta mihin lie menee ei miu sähköpostii ainkaa ku yks kirjain heittää…eikä sähköposti osotta voi muuttaakkaan kun en pääse tililleni sisää ja sähköpostin muuttamiseenkin tarvitaan salana (jota en muist)….
  vastatkaa joku?????:))

  1. Jussi

   Moi Helena. Tuliko salasanavirhe jo rekisteröityessäsi? Rekisteröitymisprosessiin muistaakseni kuuluu sähköpostiosoitteen vahvistaminen (eli sähköpostiosoitteeseen tulee vahvistusviesti, joka sisältää vahvistuslinkin), ja jos tuo vahvistaminen jää tekemättä, voisi olettaa, että tili ei täysin aktivoidu. Ehkä se siis poistuu melko nopeastikin, mutta ei varmaan kannata jäädä odottelemaan. Jos haluat Twitteriin mukaan, kannattaa tehdä uusi, toimiva tili.

   Twitterin ohjeista löytyy asiaa toimimattomiin sähköpostiosoitteisiin liittyen, mutta ei ratkaisua ongelmaasi. Twitter myös pidättää oikeuden poistaa yli 6 kuukautta käyttämättä olleet tilit, mutta olen kyllä nähnyt tilejä, jotka ovat olemassa reilusti yli vuoden tviittailutauonkin jälkeen, joten tuonkaan varaan ei kannata laskea.

 37. Sari Köyhäjoki

  Hieno, selkeä opas, kiitos kaikille! Kun on joulu ja paavikin jo twiittaa niin mikä ettei meikätyttöki!

 38. […] sivu: Twitter-opas vasta-alkajille 39660 […]

 39. […] kirjoittamani Twitter-opas vasta-alkajille on tämän blogin luetuin artikkeli, ja sen ohjaamaana Twitter-tilini saa tasaisesti uusia […]

 40. […] Mikä on Twitter ja miten sitä kätetään? Lue tämä opas! […]

 41. Pauli

  Hyvä opas

 42. Iida Kuikka (@sweetAJC7)

  Miten monta twiittiä voi lähettää päivässä?

  1. Jussi Linkola

   Rajoituksia ei tietääkseni ole. Eli twiitata saa niin paljon kuin ehtii.

 43. […] elämää suurempi merkitys. Seuraavaksi lataan jostain bittien taivaasta twitterin opaskijan For Dummies. Ja jos haluatte twiittailla tästä tai muusta minulle niin sieltä twitteristä löydätte […]

 44. marra

  Kiitos ohjeista! Kysymys: miksi en näe tviittejäni muiden virrassa, jos olen osallistunut keskusteluun? Näen ne toki omalla sivullani. Tviittaan lumialla. Herää epäilys, näkevätkö muutkaan!? Näen muiden kommentit kyllä siinä keskustelussa

  1. Jussi Linkola

   Kun katsot käyttäjän profiilia, näet vain hänen tekemänsä twiittaukset (ja retweettaukset). Omassa kotinäkymässäsi näet seuraamiesi käyttäjien tekemät twiittaukset (ja omat twiittauksesi). Keskusteluun kannattaa aina liittää jokin yhteinen hashtag eli kanavatunniste, jolla keskusteluun liittyvät twiitit merkitään. Näin kyseistä hashtagia seuraamalla on mahdollista löytää aiheeseen liittyvät twiitit kaikilta keskusteluun osallistuneilta käyttäjiltä riippumatta siitä, seuraatko heitä tai et.

 45. Liisa

  Hei,
  mikä mahtaa olla vikana siinä, että tekemäni Twitter profiilissa on teksti ”Muokkaa profiiliasi”, vaikka mielestäni olen sitä muokkaillut? Mitä minun pitää aktivoida, jotta saan tuon tekstin muotoon ”Seuraa”, kuten muilla näkyy olevan?

  1. Jussi Linkola

   Moi Liisa. Kun katselet omaa profiiliasi, on siinä tarjolla ”Muokkaa profiiliasi” -linkki, jonka kautta pääset tarvittaessa muokkaamaan profiiliasi. ”Seuraa” olisi omassa profiilissa tarpeeton, koska itseään ei voi seurata. Kun joku muu käyttäjä vierailee profiilissasi, näkyy hänelle ”Seuraa”-linkki siinä oikealla paikallaan.

   1. Liisa

    Hei,
    kiitos tiedosta. Tämä osui vain silmääni, kun menin katsomaan seuraamani henkilön takaa ketkä muut häntä seuraavat. Muilla oli tuo ”Seuraa” ja minulla tuo Muokkaa-teksti. Pääasia, että muut näkevät kohdallani tuon ”Seuraa”-tekstin. Tieto helpotti kummasti:)

 46. Kalle

  Ei poikkea juuri facebookista.
  Onneksi ei tarvitse tykätä.

 47. paula ståhlberg

  Kiitos näistä. Olette loistava!

  1. Jussi Linkola

   Kiitos.

 48. helena helini

  Kiitos, vahingossa löysin tälläsen oppaan, oom usein miettinyt miten pääsis alkuun, nyt yritän kokeilla.

  1. Jussi Linkola

   Mukava kuulla. Toivottavasti twitteröinti onnistuu.

 49. Maija-Kristina Moilanen

  Hei Jussi! Vieläkö olet paikalla, jos esitän kiperän kysymyksen? Kunhan keksin sen.

  1. Jussi Linkola

   Seurailen tätä vaihtelevasti ja vastailenkin toisinaan.

 50. Maija-Kristina Moilanen

  Jussi, kiitos vastauksesta.
  Ja nyt siihen kiperään kysymykseen. Onko miten yleistä, että Twitteriin jäädään ikäänkuin koukkuun? Eli muodostuu elämänehdoksi viestien pistäminen tiettyihin aihepiireihin ja sukkuloidaan tietyissä seurapiireissä suurinpiirtein hampaat irvessä aamusta iltaan, ettei vaan jäädä mistään kalabalikista paitsi. Siis vaatiiko se jatkuvaa paikallaoloa, että siitä saa jotakin ”oikeesti” irti?

  1. Jussi Linkola

   Kuten itsekin jo olit päätellyt, ei Twitterin hyötykäyttö edellytä jatkuvaa paikalla oloa. Itse ainakin piipahdan siellä toisinaan, katson vähän, mitä on meneillään ja siirryn ilman vierotusoireita muualle. Toki tässäkin palvelussa varmasti koukutuksen mahdollisuus on olemassa, eikä asiaan ole yksiselitteistä vastausta tai ohjetta. Kannattaa twiittailla oman mielenkiinnon ja jaksamisen rajoissa.

 51. arttu mättö

  Moi. Poistuuko Twitter tili ajanmyötä vanha puhelin hajosi enkä pääse kirjautumaan enään sisään joten tein uuden nyt häiritsee kun nimelläni löytyy kaksi käyttäjää

  1. Jussi Linkola

   Twitter pidättää oikeuden poistaa yli 6kk käyttämättä olleet tilit. En kuitenkaan muista koskaan kuulleeni, että jokin käyttämätön tili olisi poistettu.

 52. Maija-Kristina Moilanen

  Jussi Linkolalle:

  Sori jos edellinen viestini vaikuttaa provosoivalta. Räikeä esitystyylini paljastaa äärimmäisen ennakkoluuloisen asenteeni Twitteriä kohtaan. Nyt, kun olen vähän tutustunut vempeleeseen harjoitusrekisteröitymisen kautta, voin huokaista helpotuksesta. Näyttää siltä, että Twitterissä voi olla mukana huvia ja hyötyäkin tuottavalla tavalla ilman, että itse pitäisi pälättää pitkin päivää (en itseasiassa keksinyt vielä, miten pääsee johonkin keskusteluvirtaan mukaan – onko siellä edes sellaista lehdykkää, jossa viestit listautuvat kronologisesti?). Mutta siis kirjautumalla ja valitsemalla joitakin seurattavia persoonia pääsee jo jyvälle, mitä siellä viestitellään. Ja näppärästi voi valita itseään kiinnostavia aihepiirejä. Nälkä voi sitten kasvaa syödessä – pakko alkaa viittailemaan.

  1. Jussi Linkola

   Keskustelujen rakenne on aina ollut twitterin heikko kohta, tai toisaalta vahvuus. Nykyään palvelu pyrkii rakentamaan samaan asiaan liittyviestä viesteistä ketjuja, jotka saa näkyviin avaamalla twiitin tiedot. Esim. tässä yksi viestiketju.

   1. Maija-Kristina Moilanen

    Juupa juu Jussi, iskin siis heikkoon kohtaan!
    Kiitos ystävällisestä (ja rehellisestä) vastauksesta.

 53. Maija-Kristina Moilanen

  Jussi, hohoi! Ongelmia profiilin somistuksessa: kun olen ladannut koneeltani kuvan profiilikuvaa varten, systeemi on mykkä eli ”Tallenna muutokset” painike ei reagoi. Sama otsakekuvan kanssa. Olen huomioinut vaaditut kuvakoot ja formaatit. Ohjelma vaikuttaa muutenkin tahmealta (vai lieneekö oma kone liian antiikkinen?)

  1. Jussi Linkola

   Voisi olla nettiselainongelma. Jos käytät Internet Exploreria ja vielä jotain sen vanhempaa versiota, saattaa ilmetä vaikeuksia Twitterin kanssa. Kokeile Firefoxia tai Google Chrome -selainta.

   1. Tuomo Alanko

    Huomenta kaikille

 54. MSaloranta

  Tervehdys! Olen yrittänyt etsiä selkeää ohjetta web-linkin lisäämiseksi twiittiin. Eli miten voin liittää tuohon 140 merkkiin ns. ”pikalinkin”, joka ei vie twiitistä turhaa merkkitilaa? Useimmissa twiiteissä olen noita pikalinkkejä nähnyt, mutta en ole asiaa saanut ratkaistua. Kiitos!

  1. Jussi Linkola

   Terve. Tässä pari vinkkiä:

   1) Twitterillä on oma, automaattinen linkinlyhentäjä, joka toimii, kun esimerkiksi Twitterin www-käyttöliittymän kautta liität twiittiin linkin. Huomaat sen siitä, että vaikka liittäisit twiittikenttään kuinka pitkän linkin hyvänsä, jää twiittiin vielä runsaasti käytettäviä merkkejä jäljelle.

   2) Bit.ly on monipuolinen linkinlyhennyspalvelu. Kun menet tuonne palvelun etuvulle, on heti siinä ylhäällä kenttä, johon voit liittää lyhennettävän linkin, suorittaa lyhennyksen ja saada lyhennetyn version käyttöösi. Palveluun kannattaa rekisteröityä, koska silloin saat lyhentämäsi linkit muistiin ja voit seurata, kuinka paljon niitä on klikkailtu. Tässä Zenton blogimerkinnässä on hyvät ohjeet Bit.ly:n käyttöön.

 55. Moi!
  Olen lisännyt twitteriin profiilikuvan, mutta kun sen suurentaa profiilista ”isokokoiseksi” kuva on karkea ja huonolaatuinen, vaikka twitteriin siirrettäessä sen kuva koko on 7mb ja kuva muutenkin ennen twitteriä hyvälaatuinen. Millainen kuvan on oltava, että se olisi zoomatussa koossa laadukas? Olen kokeillut erilaisia kuvia ja kaikilla on sama juttu…

  1. Jussi Linkola

   Terve,
   En ole löytänyt Twitteristä ohjeita kuvan laatuun liittyen. Selvästikin kuvaa pakataan aika rajusti, kun laatu huononee. Profiilikuvaksi voi ladata jpg-, png- tai gif-kuvan, mutta Twitter taitaa kääntää kuvan aina jpg-muotoiseksi. Kuvan pakkaus varmaan tapahtuu joillain vakioasetuksilla, joten käyttäjä ei ymmärtääkseni voi siihen juurikaan vaikuttaa, paitsi käyttämällä itse mahdollisimman hyvälaatuista alkuperäiskuvaa, kuten olet yrittänytkin. Kerro ihmeessä, jos keksit tuohon jotain toimivia vinkkejä.

 56. alina♥

  Moi kaikille♥♥♥♥♥♥;-)

 57. Kommenttini on on hyvin varauksellinen koska en tiedä kaikkia osatekiöitä. markku

 58. Sami

  Hei!

  1. Jos kirjoitan twiitin alkuun

  @käyttäjänimi

  niin meneekö twiitti vain ko. henkilölle vai näkevätkö sen kaikki seuraajani?

  2. Jos em. menee kaikille seuraajille, onko jotain tapaa, jolla twiitin voi lähettää niin, että se näkyy vain ko. henkilön ”twiittivirrassa”?

  3. Onko väliä, missä kohtaa ko. merkintä (@käyttäjätunnus) on – twiitin alussa, keskellä tai lopussa?

  4. Olen nähnyt twiittien alussa muutaman kerran merkinnän

  .@käyttäjätunnus (siis piste ennen ät-merkkiä ja käyttäjätunnusta)

  Mikä on tuon pisteellisen merkinnän tarkoitus?

  Kiitos!

  1. Jussi Linkola

   Moi Sami, kysymyksissäsi tuli useampi twiittivirran ominaisuus esille:

   1. Jos kirjoitat twiitin alkuun @käyttäjänimi, näkyy twiitti sellaisten käyttäjien virrassa, jotka seuraavat sekä sinua että tuota toista käyttäjää.

   2. Ei tietääkseni ole sellaista tapaa. Lisäksi kaikki twiittisi ovat aina nähtävissä profiilisivullasi. Jos haluat kahdenkeskistä viestittelyä, voit lähettää käyttäjälle yksityisviestin.

   3. Merkitystä on sillä, kenen virrassa twiitti näkyy. Eli jos @käyttäjätunnus on mainittu muualla kuin twiitin alussa (mention, maininta), näkyy twiitti kaikkien seuraajiesi virrassa. Jos se on alussa (reply), pätee kohta yksi, eli sen näkevät virrassaan käyttäjät, jotka seuraavat sekä sinua että kyseistä käyttäjää, jolle twiitti oli osoitettu.

   4. Tarkoitus on ohittaa kohdan yksi toimintapa. Eli vastataan käyttäjälle @käyttäjätunnus, mutta halutaan, että vastaus näkyy kaikille omille seuraajille.

 59. Sami

  Kiitos vastauksista!

  Kun luin vastauksesi ja rupesin niiden pohjalta ”tutkimaan” omaa Twitter-tiliäni sekä pohtimaan asiaa, heräsi epäily.

  Oman havaintoni mukaan @käyttäjänimi -alkuinen twiitti ei näy kyseisen käyttäjänimen omille seuraajille.

  Jos näkyisi, se tuntuisi myös hyvin oudolta, sillä silloinhan kuka tahansa voisi saada oman twiitttinsä kymmenille tuhansille henkilöille vain laittamalla twiittinsä eteen tietyn @käyttäjänimi-merkinnän.

  Niin havaintoni kuin terve järki sanovat muuta, kuin mitä sinä sanot vastauksessasi. Miten siis asia on? (Vai olenko ymmärtänyt jotain väärin?)

  1. Jussi Linkola

   Olin kenties vähän epäselvä. Eli @käyttäjänimi -alkuinen twiitti näkyy käyttäjille, jotka seuraavat sekä sinua että tuota toista käyttäjää, siis teitä molempia. Eli omista seuraajistasi viesti näkyy sellaisten käyttäjien virrassa, jotka seuraavat lisäksesi myös käyttäjää @käyttäjätunnus.

 60. pekka tikkakoski

  tulonjako kiinnostaa

 61. pekka tikkakoski

  kyllä se siitä

 62. Marika

  Mielenkiintoista, yritin luoda s-postilla twitteriä itselleni niin s-posti oli käytössä ja tilasin salasanan nollauksen niin sain jonku italialaistyyppisen nimen ja nollauslinkin s-postiini. Enpä uskaltanu nollata. Pitänee ensin vaihtaa salasana s-postiini.

 63. Julia

  Mie mummo olen fb:ssa ja minulla on oma blogi. Huomasin, että erästä kirjoitustani oli tykätty fb:ssa ja perässä oli joku twiitannut. En ymmärrä näistä sivuista yhtään mitään ja luin kyllä tässä yllä monenmoisia ohjeitanne, jos haluaa liittyä mukaan. Minulle riittää blogini ja fb, joten kysyn, mitä tarkoittaa blogissani twiittaus ja pääsenkö sitä näkemään jostain rekisteröitymättä? Taitaa joskus olla tyhmiäkin kysymyksiä…

  1. Jussi Linkola

   Jos tehty twiittaus näkyy Twitterin oman twiittausnapin kautta, jossa siis vasemmalla on nappi ja twiittausten lukumäärä oikealla pienessä laatikossa, pitäisi sitä pientä laatikkoa klikkaamalla avautua Twitter-haku, jossa tuloksena ovat kyseistä sivua koskevat twiittaukset.

   Ja kyllä, jos twiitin tekijän profiili on julkinen, pitäisi sinun päästä näkemään kyseinen twiitti iman rekisteröitymistä.

   1. Julia

    Kiitos vastauksesta. Pitäisi kai uskaltaa painaa nappeja. Asia ok. Löytyi twiittaaja:)

 64. Epätietoinen metsuri

  Hei,
  kirjoitin Twitter-tililläni seuraavanlaisen twiitin:

  ”#olympialaiset on jaettu kahteen sessioon — #talviolympialaiset ovat huonommat, eikä niitä seuraa kukaan.” http://hikipedia.info/wiki/Olympialaiset #sotshi

  Miksi klikatessani hashtagia #talviolympialaiset en näe omaa twiittiäni hakutuloksissa? Näyttäisi sille, että lähtökohtaisesti hyperlinkkejä sisältämättömät twiitit taas näkyvät. Mikä neuvoksi?

  1. Jussi Linkola

   Tämä vastaus ei enää auta olympialaisiin, mutta ehkä siitä on hyötyä jatkossa.

   Kun Twitterillä suorittaa haun, hakee se oletuksena ns. suosittuja twiittejä, joita siis on kommentoitu tai jaettu eteenpäin. Hakuikkunassa on myös vaihtoehto, joka näyttää kaikki hakuun liittyvät twiitit. Katso, jos löytäisit tuon vaihtoehdon käyttöön. Tuolla oppaan kuvassa 4 asia on mainittu.

 65. En ole vielä löytänyt yhtään opasta, missä neuvottaisiin kuinka twitteriin pääsee… ohjeissa luullaan kai että henkilö , jota opastetaan on jo twitterissä sisällä. Neuvotaan luomaan tunnus tai profiili ja etsimään seurattavia. Ei sentään kerrota kuinka se tapahtuu. Siis AIVAN ALUSTA. Mielellään siitä lähtien että avaan tietokoneen ja töllistelen avaussivuani. Mitä sitten seuraavaksi?

  1. Jussi Linkola

   Hei Kaarina. Piritta Seppälä on tehnyt presentaation, jossa Twitter-tilin perustaminen neuvotaan alusta alkaen: Näin aloitat Twitterin käytön.

   Tilin perustaminen tapahtuu Twitterissä, eli osoitteessa http://twitter.com/. Toivottavasti pääset tästä eteenpäin.

   1. kaarina tonteri

    Eipä tuolla Seppälän sivulla ollut moista alkeiskurssia, toki siellä viitattiin toissa joulukuussa olleeseen koulutukseen mutta taidan olla siitä myöhässä.

    1. Jussi Linkola

     Kurssia siellä ei ole, mutta siinä selattavassa presentaatiossa on ohjeistettu monia asioita.

 66. Jari

  MInulla on Tabletissa paljon kuvia, mm. kuvattu pankkikortin koodit jpg-kuviksi.
  Näkevätkö muut käyttäjät minun valokuvat minun Tabletista ?
  – voi sen estää ? miten
  – aika vaarallista jos voi
  – mitkä kuvat näkyvät muille ?

  1. Jussi Linkola

   Kannattaa tutustua käyttöohjeisiin ja hakeuta laitteen kanssa esimerkiksi osaavamman tuttavan neuvojen äärelle. Tähän on mahdotonta antaa hyödyllistä vastausta näiden antamiesi tieojen perusteella.

 67. Tapani A.

  Hyödyllinen sivusto; pääsin tämän avulla mukavasti alkuun Twitterin käytössä. Palaan varmasti näille sivuille toistekin. – Suurkiitos!

  Tällä sivulla voisi vielä muutaman ’tweetti > twiitti’ -muutoksen tehdä. :-)

  1. Jussi Linkola

   Kiitos. Korjasin vähän noita tweetti-ilmaisuja. Tämä opas on alun perin vuodelta 2009, jolloin suomenkieliset twiittaustermit olivat vielä osittain hakusessa. Twiitata suomalaisittain ja tweetata (to tweet) englantilaisittain hakivat paikkaansa, mutta twiittaaminen on tainnut nyt vakiintua käyttöön.

 68. Maula

  Mitä tarkoittaa twiitin perässä oleva AS?

  1. Jussi Linkola

   Nyt täytyy sanoa, että en tiedä. Kysy vaikka seuraavalta twiittaajalta, jonka näet käyttävän kyseistä merkintätapaa.

 69. Marja Kaarento

  Loistavaa, tutut siirtymässä pikkhiljaa Twitteriin. Tässä heille erinomainen linkki.

 70. Birgitta

  Hei!

  Kun retwiittaan jonkun twiitin, onko mahdollista saada se näkyviin myös omalle etusivulle twiittivirtaan? Nyt se näkyy vain proifiilisivullani.

  1. Jussi Linkola

   Seuraatko kyseistä käyttäjää? Etusivun twiittivirrassa näkyvät seuraamiesi käyttäjien tekemät twiitit ja retwiitit. Kun käytät Twitterin retweet-toimintoa, se ei varsinaisesti vaikuta omaan twiittivirtaasi, eli jos twiitti oli jo valmiiksi virrassa, se jää sinne omalle paikalleen. Jos taas retwiittasit käyttäjää, jota et seuraa, ei twiitti tule virtaasi näkyviin, mutta sen sijaan käyttäjät, jotka seuraavat sinua, saavat twiitin omaan virtaansa.

   1. Birgitta

    Ok! Kiitos vastauksesta, tämä selvensi asiaa.

 71. mika kankkunen

  Miten tiedot voi poistaa jos siellä ei viitsi olla

  1. Jussi Linkola

   Tästä löytyy ohje Twitter-tilin poistamiseen.

 72. Jouni

  facebookissa arvioidaan olevan 20 prosenttia haamutilejä, se on valtava määrä, kun käyttäjiä on pitkästi yli miljardin.
  Mikähän twitterin vastaava arvioitu tilanne on?

  1. Jussi Linkola

   Twitter ilmoittaa verkkosivuillaan vain aktiivisten tilien määrän, joka on 284 miljoonaa. Siis 284 miljoonaa käyttäjää, jotka kuukausittain käyttävät Twitteriä. Haamutilejä ja käyttämättömiä tilejä on varmasti valtava määrä, mutta Twitter ei tietääkseni mainosta tätä tilien kokonaismäärää missään.

   Haamutilin käsite on myös Twitterin tapauksessa vähän ongelmallisempi, kun palveluun saa luvallisesti luoda useita tilejä, toisin kuin Facebookissa.

 73. Mikko

  Miten sinne ”@ Yhteydet” pääsee? (Minulla Windows Phonella Twitter)

  1. Jussi Linkola

   Minulla ei valitettavasti ole kokemusta Windows-puhelimen Twitter-sovelluksesta.

  2. Jussi Linkola

   Korjauksena edelliseen vastaukseeni: tuo Yhteydet on Twitterissä nimetty uudelleen, se on nykyään Ilmoitukset. Olisi kai jälleen aika päivittää tätä opasta.

 74. Johanna

  Voiko samalla sähköpostiosoitteella luoda useamman Twitter-tilin? Miten?

  1. Jussi Linkola

   Yksi sähköpostiosoite voi liittyä ainoastaan yhteen Twitter-tiliin. Gmail-käyttäjät voivat yrittää kiertää tätä rajoitusta seuraavasti:

   Jos gmail-osoitteen alkuosa olisi esimerkiksi matti.meikalainen, voi gmailissa tehdä tälle sähköpostiosoitteelle aliaksia plus-merkin avulla, vaikkapa näin:

   matti.meikalainen+twitter1
   matti.meikalainen+twitter2

   Noihin osoitteisiin lähetetyt viestit saapuvat samaan postilaatikkoon, mutta esimerkiksi Twitter tulkitsee ne rekisteröitymisvaiheessa eri osoitteiksi. Lisätietoa gmailin aliaksista.

   En ole itse kokeillut tätä Twitterissä, mutta joidenkin muiden palvelujen kanssa kikka toimii.

 75. Ilkka Kujala

  Saan nykyään muutaman päivän välein sähköpostiini Ilkka Närhille osoitettuja viestejä, joissa kehoitetaan täydentämään rekisteröintiäni Twitteriin.
  En ole Ilkka Närhi, enkä halua olla tekemisissä Twitterin kanssa, joten toivon, että häirikköviestit loppuvat.

 76. yks vaa

  Pystyykö twitterissä vaihtamaan omaa profiilikuvaa?

  1. Jussi Linkola

   Kyllä pystyy. Tietokoneen selainversiossa omalta profiilisivulta löytyy painike Muokkaa profiilia, jonka kautta profiili- ja otsakekuvaa pääsee vaihtamaan.

 77. Jesse

  Mikä se semmoinen ”taikanapautus” oikeen on??

  1. Jussi Linkola

   Nytpä joudun toteamaan, että en tiedä.

Kommentoi julkaisua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Täydennä alla oleva laskutehtävä ennen lähettämistä: *