Avokurssi – Ääni verkossa

Äänitiedosto verkkoon

Tein aikaisempaan kuvat verkossa -merkintään liittyvään kuvaan ääniselostuksen. Äänitin puheen iPhonen sanelimella puhelimen sisäistä mikrofonia käyttäen ja yllätyin varsin hyvästä äänenlaadusta. Siirsin tiedoston tietokoneelle iTunesiin synkronoinnin avulla. Sitten muutin sen iTunesissa mp3-muotoon, latasin sen blogin mediakirjastoon ja upotin sivulle Googlen audiosoittimen avulla. Tämä oli melko yksinkertainen kokeilu, joten en joutunut editoimaan äänitiedostoa. Minulla on aiempaa kokemusta Audacityn käyttämisestä äänitiedostojen editoinnissa, joten tarvittaessa osaan tehdä korjauksia ja muokkauksia äänitiedostoihin.

Heinäveden kirkko, alttaritaulun esittely

Etsin Wikipediasta Heinäveden kirkkoa käsittelevän artikkelin ja luin sieltä alttaritauluun liittyvän kappaleen:

Podcasteista

Podcasting mahdollistaisi äänitiedostojen julkaisemisen siten, että kiinnostuneilla olisi mahdollisuus tilata ne omaan musiikkisoittimeensa. Hyödynnän tätä mahdollisuutta tilaamalla YLE Areenasta joitain radio-ohjelmia iTunesilla. Näin uudet ohjelmat siirtyvät iTunesiin automaattisesti sitä mukaa kun niitä julkaistaan. Tämä on tietysti paljon helpompaa kuin mp3- tai muiden äänitiedostojen etsiminen verkkosivuilta, manuaalinen tallentaminen ja siirtäminen musiikkisoittimeen.

Yksi uusi vaihtoehto Podcast-tilauksen mahdollistamiseen on Posterous.com -blogipalvelu. Posterous on blogipalvelu, johon merkinnät lähetään sähköpostiviesteinä. Jos palveluun lähettää mp3-tiedoston, tulee tiedostolle automaattisesti merkintään upotettu audiosoitin, ja blogin RSS-sytteen voi sellaisenaan tilata esim. iTunesiin Podcastiksi. Tässä linkki testipostaukseen, jossa aiheena samainen Heinäveden kirkon alttaritaulu.

Omaan tehtävääni liittyvä äänitiedosto oli lyhyt ja pieni, mutta pitkien tiedostojen osalta tiedostokoko voi muodostua ongelmaksi. Tarmo Toikkasen Podcastien tekemistä käsittelevä blogimerkintä vinkkasi Internet archiven käyttämisestä tiedostojen tallennukseen. Jos tulevaisuudessa tulen julkaisemaan enemmänkin audiotiedostoja, on edessä omien tallennus- ja julkaisurutiinien etsiminen.