Tarkkaamo

Jussi Linkolan blogi ja kotisivusto

Avokurssi – Ääni verkossa

Äänitiedosto verkkoon

Tein aikaisempaan kuvat verkossa -merkintään liittyvään kuvaan ääniselostuksen. Äänitin puheen iPhonen sanelimella puhelimen sisäistä mikrofonia käyttäen ja yllätyin varsin hyvästä äänenlaadusta. Siirsin tiedoston tietokoneelle iTunesiin synkronoinnin avulla. Sitten muutin sen iTunesissa mp3-muotoon, latasin sen blogin mediakirjastoon ja upotin sivulle Googlen audiosoittimen avulla. Tämä oli melko yksinkertainen kokeilu, joten en joutunut editoimaan äänitiedostoa. Minulla on aiempaa kokemusta Audacityn käyttämisestä äänitiedostojen editoinnissa, joten tarvittaessa osaan tehdä korjauksia ja muokkauksia äänitiedostoihin.

Heinäveden kirkko, alttaritaulun esittely

Etsin Wikipediasta Heinäveden kirkkoa käsittelevän artikkelin ja luin sieltä alttaritauluun liittyvän kappaleen:

Podcasteista

Podcasting mahdollistaisi äänitiedostojen julkaisemisen siten, että kiinnostuneilla olisi mahdollisuus tilata ne omaan musiikkisoittimeensa. Hyödynnän tätä mahdollisuutta tilaamalla YLE Areenasta joitain radio-ohjelmia iTunesilla. Näin uudet ohjelmat siirtyvät iTunesiin automaattisesti sitä mukaa kun niitä julkaistaan. Tämä on tietysti paljon helpompaa kuin mp3- tai muiden äänitiedostojen etsiminen verkkosivuilta, manuaalinen tallentaminen ja siirtäminen musiikkisoittimeen.

Yksi uusi vaihtoehto Podcast-tilauksen mahdollistamiseen on Posterous.com -blogipalvelu. Posterous on blogipalvelu, johon merkinnät lähetään sähköpostiviesteinä. Jos palveluun lähettää mp3-tiedoston, tulee tiedostolle automaattisesti merkintään upotettu audiosoitin, ja blogin RSS-sytteen voi sellaisenaan tilata esim. iTunesiin Podcastiksi. Tässä linkki testipostaukseen, jossa aiheena samainen Heinäveden kirkon alttaritaulu.

Omaan tehtävääni liittyvä äänitiedosto oli lyhyt ja pieni, mutta pitkien tiedostojen osalta tiedostokoko voi muodostua ongelmaksi. Tarmo Toikkasen Podcastien tekemistä käsittelevä blogimerkintä vinkkasi Internet archiven käyttämisestä tiedostojen tallennukseen. Jos tulevaisuudessa tulen julkaisemaan enemmänkin audiotiedostoja, on edessä omien tallennus- ja julkaisurutiinien etsiminen.

4 vastausta

 1. Matti avatar

  Podcastit täydentävät mukavasti nykyään kovin pieneksi mennyttä, hyvin toimitettujen puheohjelmien tarjontaa. Ehkä aika kultaa muistot, mutta minusta vain Ylen Ykkösellä (vai mikä se onkaan nykynimeltään) on nykyään sellaisia radio-ohjelmia, että niitä kehtaa kuunnella irvistelemättä.

  Sitävastoin esim. iTunesin podcasthakemistosta löytää suorastaan häkellyttävän hyvin toimitettuja ja tuotantolaadultaan aivan ammattilaistasoa vastaavia puheohjelmia. Voihan tietty olla, että siellä ammattilaistoimittajat toteuttavat ambitioitaan, kun työajalla pitää tehdä formaattiradiota :)

  Suurten tiedostojen jakelusta — minä olen käyttänyt tuohon Dropboxin Public-kansiota. Toimii mukavasti, ja on helppokäyttöinen kun hakemisto näkyy tiedostolistauksissa siinä missä muutkin hakemistot.

 2. Jussi avatar

  Podcasting on jäänyt minulla melko vähäiselle tutustumiselle, koska itsellä ei ole ollut tarvetta julkaista säännöllisiä äänilähetyksiä. Julkaisemani äänitiedostot ovat olleet lähinnä lisämateriaalia tekstille tai kuville www-sivujen elävoittämiseen, kuten tässäkin tehtävässä. Samoin myös äänitiedostot ovat tulleet nettiä selaillessa vastaan yksittäisinä paketteina, jotka olen kuunnellut tarvittaessa sivulle upotetulla soittimella tai lataamalla mp3-tiedoston.

  Viime aikoina olen kuunnellut YLEn Podcasteja kannettavalla soittimella työmatkoilla, mikä on ollut hyvin virkistävää. Juuri ammattitaitoinen toimitustyö on se, mikä tuo kuunteluun iloa ja erottaa kokemuksen esimerkiksi pelkästä musiikin toistamisesta.

  Laadukas podcast vaatii tietysti valtavasti osaamista, kuten Matti edellisessä kommentissaan mainitsee. Omalta kohdaltani näen edelleen äänitiedostojen käytön yhtenä lisämahdollisuutena, jota voin hyödyntää tarvittaessa. Tällä hetkellä en näe säännöllistä podcasting-toimintaa itselleni ajankohtaisena, mutta on hyvä tuntea tämäkin tekniikka, niin voin tunnistaa mahdolliset käyttökohteet, kun sellaisia tulee eteen.

  Kiitos Dropbox-vinkistä. Minullakin on siellä tili, mutta se on ollut viime aikoina vähällä käytöllä. Tähänhän sitäkin voisi toisiaan hyödyntää :)

 3. Tero Toivanen avatar

  Kiitos hyvistä linkeistä. Podcasteilla on mielestäni sellaista annettavaa, mitä muilla viestinnän muodoilla ei ole. Kun elävää kuvaa ei ole, keskittyy ääneen ja tekstin sisältöön paljon paremmin. Olen huomannut podcasteja kuunnellessani, että monesti visualisoin kuuntelemaani sisältöä mielessäni.

  Olisi mielenkiintoista tutkia, miten nämä erilaiset välineet vaikuttavat oppimiseen. Tulee heti mieleen kysymyksiä: Minkälaisia oppimistuloksia saa erilaisilla sosiaalisen median välineillä? Vaikuttaako tuloksiin se, minkä tyyppinen oppija on (auditiivinen, visuaalinen, taktiilinen, kinesteettinen vai näiden jokin yhdistelmä)? Miten syvällistä ja pysyvää eri sosiaalisen median välineiden kautta saatu oppi on? Toivottavasti joku sosiaalisen median tutkija voisi tutkia ja vastata näihin kysymyksiin.

 4. Jussi avatar

  Äänitallenteet voivat tosiaan olla erinomaisia oppimisvälineitä. Joskus kuvaa ei tarvita, ja joskus se voi jopa häiritä itse asiaa.

  Mielestäni videon tuntuu helpommalta, jos oman materiaalin tekemiseen ei ole rutiinia. Äänellä asioiden ilmaiseminen on vaikeampaa ja vaatii paljon suunnittelua, mutta lopputulos voi olla oppijan kannalta palkitseva. Videokameran kanssa on helpompaa lähteä kuvailemaan ja ottaa sopivat klipit käyttöön.

  Näin, hieman kärjistettynä, tämän näkisin :)