Tarkkaamo

Jussi Linkolan blogi ja kotisivusto

Avokurssi – Käyttökokemuksia Wikiopistosta ja LeMillistä

Wikiopisto

Wikiopiston käyttäminen on minulle melko tuttua. Olen osallistunut kurssin hajautettu mediatuotanto työstämiseen, Shakkiklubi SISUn toimintaan ja Mediawikin asentamista käsittelevän hanki itsellesi domain-nimi ja nettiserveritilaa -artikkelin työstämiseen. (Oletan, että Wikiopiston fi-tunnuksen myötä artikkelien historiat ovat osittain pyyhkiytyneet näkyvistä, koska en löytänyt logeista tietoa omista muokkauksistani.)

Pidän Mediawikistä. Se on helppo ottaa käyttöön ja sitä on myös melko helppo muokata lähdekooditasolla. Wikiopiston alustaksi Mediawiki sopii hienosti. Pidän useilla kursseilla hyödynnetystä toimintamallista, jossa kurssin runko on wikissä, mutta kurssiin liittyy muitakin verkkovälineitä tai lähiopetusta. Wikiopistossa ei juurikaan ole ”valmiita” oppiresursseja, joiden avulla voisi perehtyä johonkin aiheeseen, tai ainakin resurssien työstö on vielä kesken. Nyt wikiopisto toimii organisoinnin välineenä, josta löytyvät linkit resursseihin, joita eri kursseilla käytetään.

LeMill

LeMill on minulle uusi tuttavuus. Tein viime viikolla palveluun tunnukset ja tutustuin pikaisesti joihinkin oppimateriaaleihin. Ensimmäiseksi ajattelin osallistua yhdessä kirjoittaminen wikeillä -artikkelin suomentamiseen, mutta toistaiseksi olen vasta katsellut ympärilleni. Työkalupuolella on monien sellaisten palvelujen esittelyjä, joita itse käytän. Työkaluesittelyjen laajentaminen voisi olla myös yksi itselleni sopiva osallistumistapa.

LeMillin käyttöliittymä voisi olla helppotajuisempi. Kun olen käyttäjänä suomenkielisellä puolella, saan oletusarvoisesti näkyviin vain kolme sisältökokonaisuutta. Nähdäkseni enemmän sisältöjä, joudun erikseen etsimään listauksen suomenkielisistä sisällöistä. Mielestäni tämä on turhan hankala käytäntö. Ilmeisesti tämä on sisällönhallintajärjestelmän ominaisuuksiin perustuva esittämistapa, jota ehkä voisi kehittää monipuolisemmaksi(?).