Last.fm – 20000 kappaletta myöhemmin

last.fm

Olen käyttänyt musiikkipalvelu Last.fm:ää helmikuusta 2007 lähtien, ja tällä viikolla profiiliini kirjautui 20000. kuunneltu kappale, Iggy Popin No Fun.

Last.fm on musiikkipalvelu, joka tallentaa tietoja käyttäjän kuuntelemasta musiikista. Tiedot voi scrobblata palveluun eri musiikintoisto-ohjelmista tai kuuntelemalla Last.fm Radiota. Sosiaalisen median näkökulmasta käyttäjältä edellytetty panostus sisällön tuottamiseen on minimaalinen. Ajan myötä omaan kuunteluhistoriaan tallentuu profiili, jota voi verrata toisten käyttäjien musiikkimieltymyksiin ja löytää esimerkiksi itselle läheisiä faniryhmiä. Palvelu antaa myös suosituksia omaan musiikkimakuun sopivista artisteista ja itseä mahdollisesti kiinnostavista keikoista.

Ensimmäinen kappale, joka 19.2.2009 tallentui soittohistoriaani, oli The White Stripesin The Same Boy You’ve Always Known. Ensimmäiset noin tuhat kappaletta kuuntelin Last.fm Radion kautta gerneittäin tai tagien perusteella ja ensimmäisen kokonaisen albumin olen scrobblannut 10.5.2009. Se oli PMMP:n Leskiäidin tyttäret.

Tämän jälkeen soittohistoriassa vaihtelevat melko suppean iTunes -kokoelman artistit ja Last.fm Radion monipuolisemmat soittolistat. Alkuvuodesta 2009 musiikkitarjonta mullistui, kun sain käyttööni Spotify -ohjelman. Tämän jättimäisen jukeboxin ansiosta musiikin saavutettavuus nousi uudelle tasolle. Esimerkiksi 9.-12. tammikuuta 2009 olen kuunnellut n. 100 biisiä Frank Zappaa, jonka levyjä itselläni on ollut harmillisen vähän. Tämä ilo kuitenkin päättyi melko nopeasti, kun Zappan levyt poistuivat Euroopan Spotify-tarjonnasta. Siitä huolimatta Zappa on Last.fm:n mukaan eniten kuuntelemani artisti, mikä taas johtuu pääasiassa The Yellow Shark -levystä, jota olen kuunnellut varsin paljon iTunesin kautta.

Muutamat listat

Palveun hyötyä on vaikea määritellä. Välillä on mukavaa tutkia, mitä musiikkia on lähiaikoina tullut kuunneltua, ja joskus suositeltujen artistien joukossa on hyviä löytöjä. Myös oman ja kavereiden musiikkihistorian vertailu on toisinaan hauskaa, ja suurempiin konsertteihin liittyvien keskustelujen ja valokuvien tutkiminen voi myös olla varsin viihdyttävää. Last.fm:n APIa hyödyntävät sovellukset antavat myös mielenkiintoista lisäinformaatiota omaan musiikkihistoriaan liittyen.

Ominaisuuksiltaan ja toiminnallisuuksiltaan palvelu on runsas ja monipuolinen mutta silti hienosti toimiva kokonaisuus, joka tuo musiikin diggailuun lisäarvoa. Se ei juurikaan edellytä ajallista panostusta, mutta taltioi silti kiinostavaa ja käyttäjälle merkityksellistä dataa. Tutustumisen arvoinen palvelu kaikille musiikista ja sosiaalisesta mediasta kiinnostuneille netin käyttäjille.

Kirjoittanut Jussi Linkola

Viestijä verkossa, uutta oppimassa.