Tarkkaamo

Jussi Linkolan blogi ja kotisivusto

Wikisensei – wikin käyttäjiä vertaisopetuksella

Työtoverini Juhana ideoi viime syksynä vertaisopetukseen perustuvan wikin perehdytysmallin. Ajatuksena oli suunnitella erilaisia osaamiskokonaisuuksia Confluence-wikin ominaisuuksista ja luokitella ne karaten vyöjärjestemän mukaisesti vaativuustasoihin. Suunnittelimme yhdessä kokeet vihreän wikisensein arvoon saakka ja suoritimme ”vyökokeet” erään wikikoulutuksen yhteydessä. Koe suoritetaan opettamalla osaamiskokonaisuuteen liittyvät asiat toiselle henkilölle.

Uusi wikisensei saa vaivanpalkaksi zen-puutarhan, jonka kylkeen voi liimata wikitaitoja osoittavat wikisenseitarrat. Tässä kuva omasta wikisensein zen-puutarhastani:

Perehdytysmallina tämä on varsin oivallinen. Opetus on henkilökohtaista ja vuorovaikutteista, wikisenseijärjestelmä tuo hommaan huumoria ja palkinnoksi saatu zen-puutarha motivoi siivoamaan työpöydän, etteivät levällään lojuvat paperit häiritse zeniä.