Tarkkaamo

Jussi Linkolan blogi ja kotisivusto

Konseptisuunnittelun 1. luento

Opettaja: Mariana Salgando

Aloitimme pohtimalla konseptisuunnittelun määritelmää… Wikipediasta ei löydy määritelmää(?). Jotain pientä viitettä löytyy silti esim:

http://www2.uiah.fi/~mmaenpaa/lectures/konseptisuunnittelu_perusteet.pdf

Mariana esitteli omia töitään, esim.

Konsepti oli periaatteessa sama – vierailija voi jättää oman ajatuksensa teokseen liittyen – mutta eri kohderyhmät ja toteutusmuodot ovat laajentaneet konseptia. Eli yksi konsepti on muodostanut eri ilmentymiä…

It is the idea behind a design solution

  • Konsepti rakentuu implementioinnin ja uudelleensuunnittelun kautta…
  • Dialogissa käyttäjien kanssa…
  • Oman suunnittelijaintuition avulla…
  • Organisaation tarpeisiin pohjautuen…
  • Yhteisön tarpeista…
  • Konteksti huomioiden
  • Suunnitteluprosessi ymmärtäen

Tärkeä tyyppi: Nigel Cross – Exploration – Generation – Evaluation – Communication

Välineitä

Konseptikartat, kuvat, metaforat, yksi kokeiltava väline Wordle, Moodboards – leikekokoelmat / kollaasit jos piirtäminen tuntuu hankalalta…

Brainstorming-treenit

Harjoittelimme brainstormausta kirjoittamalla ja piirtämällä tyhjille A4-papereille idoita, ajatuksia ja mieleenjuolahduksia… Näitä arvioitiin pienryhmissä, minkä jälkeen valittiin yksi idea jatkokehittelyyn. Lopuksi kaikki esittelivät oman, brainstormauksen jälkeen kiteytyneen ideansa toisille ja kommentoimme ja keskustelimme ideoista.

Linkkejä

Tunnelmia

En taida olla brainstormaaja luonteeltani. Minulla ideat kehittyvät yleensä mielen taustaprosesseissa ajan myötä, jos ovat kehittyäkseen. Myös parityöskentelynä ideoiden rakentelu onnistuu, kun tilanne on orientoitunut ja suunta on suunnilleen tiedossa. Sen sijaan en muista, että olisin joskus onnistunut brainstormaamalla synnyttämään sellaisia ideoita, joita olisin todella lähtenyt jatkokehittelemään… Se ei nyt vain taida olla minun juttu.

Muuten luento oli hyödyllinen. Ryhmätyöskentelyssä oli mukava möyhiä toisten ajatusten kimpussa. Varsinkin Markun hyvin aluillaan olevan tilanteen parissa olisi viihtynyt pitempäänkin ulkopuolisen silmin tyhmiä kyselemässä. Opettajalla taas oli mainioita kommentteja ja etenkin linkkiehdotuksia ideoihin liittyen. Yritän kovasti käyttää tämän konseptointiopetuksen opinnäytteen hyväksi parhaalla mahdollisella tavalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *