Tarkkaamo

Jussi Linkolan blogi ja kotisivusto

Pecha Kucha ja Google Presentation

Pecha Kucha on esitysformaatti, jonka runkona on 20 sekunnin välein vaihtuva 20 kuvan sarja. Yleisin tapa Pecha Kuchan rakentamiseen lienee PowerPoint-esitys, jossa 20 diaa määritellään manuaalisesti vaihtumaan 20 sekunnin välein. Itse käytän nykyään pääasiassa Google Docsin presentaatiotyökalua, jolla Pecha Kucha onnistuu vasta pienen askartelun jälkeen. Näin se sujuu…

Tapa 1. Esityksen osoitteen muokkaaminen

Tässä on Google Docsilla tehdyn esityksen normaalimuotoinen osoite:

https://docs.google.com/present/view?id=dckvdhb6_184crw5mqdp

Linkin takaa aukeaa esitys koko selaimen ikkunan kokoisena. Voit selata esitystä esimerkiksi nuolinäppäimillä, ja ikkunan alalaidassa olevasta valikosta voit asettaa sen toistumaan automaattisesti:

Presentaatiotyökalun oletuskesto per dia on 3 sekuntia. Voit muuttaa kestoa muokkaamalla esityksen osoitetta seuraavasti:

https://docs.google.com/present/view?id=dckvdhb6_184crw5mqdp&interval=20

Osoitteen perään lisättiin siis merkkijono &interval=20 – tämän määrityksen kera avatun esityksen diat vaihtuva 20 sekunnin välein, ja lukuarvoa muuttamalla voit myös valita dioille jonkin muun keston. Linkki kannattaa tallentaa esimerkiksi Bit.ly -linkinlyhennyspalvelulla muistiin, niin löydät sen aina, kun käsillä on selain ja nettiyhteys.

Tapa 2. Upototuskoodin kautta

Kun menet Google Docs -esityksen julkaisu- / jakamisasetuksiin:

on sinulla valittavanasi oletusarvoja diaesityksen automaattitoistolle:

Kuten huomaat, Pecha Kuchan 20 sekunnin arvo puuttuu listalta, joten valitse jokin muu kuin 3 sekunnin oletusarvo, jolloin saat upotuslinkkiin ja esityksen suoraan linkkiin näkyviin tuon tutun parametrin &interval=. Jälleen voit muokata numeroarvon haluamaksesi, eli Pecha Kuchan tapauksessa 20 sekunniksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *