Konseptisuunnittelun 2. luento

Opettaja: Mariana Salgado

Luennon kulkua

Ensin ne kollegat, jotka eivät vielä ehtineet esitellä omia brainstormattuja konseptejaan, esittelivät ne.

Kotitehtävänä oli käyttää ns. Kuuden hatun menetelmää omien konseptiaihoiden jatkoideointiin ja kehittämiseen. Omat kuuden hatun kehitelmäni:

Opetusdiat

Kotitehtävä löytyy diasta 66…

Scenarios

Guru: John Carroll

Skenaariot ovat tarinoita, ne avaavat suunniteltua konseptia kertomuksen kautta, esim. Petteri ottaa ovenkahvasta kiinni ja avaa oven. Niiden avulla voidaan tuottaa yhteinen näkemys siitä, miten konsepti käytännössä toimii. Voidaan käyttää myös asettamaan konseptille tavoitteet, eli kuvataan jokin tavoitetoiminta, mikä konseptin pitäisi ratkaista ja suunnitellaan sitten toteutus joka istuu tähän skenaarioon. Auttaa ymmärtämään toimintaa, käyttötilannetta. Rikastaa dialogia käyttäjien kanssa suunnitteluvaiheessa. ”Quick and dirty”. Ovat hyviä myös vaihtoehtojen esittämiseen. Motivoivat esittämään kysymyksiä ja innostava mielikuvitusta. Tuottavat joustavia ratkaisuja…

http://diuf.unifr.ch/pai/uc/miscellaneous/Scenario-based_Design.pdf

Skenaarion elementit

 • Konteksti – tilanne
 • Toimijat – käyttäjä
 • Tavaoitteet – mitä halutaan saavuttaa
 • Toiminta – mitä tehdään
 • Tapahtumat – mitä tapahtuu
 • Objektit – mitä välineitä käytetään

Syitä scenario-based designille

 • Käyttäjänäkökulma
 • Vaihtoehtoiset ratkaisut
 • Voidaan kirjoittaa eri skenaario eri näkökulmasta ja tavoitteesta
 • Fokusoivat suunnittelutiimin keskustelua

Skenaariot, User caset ja User stories ovat eri tarpeisiin soveltuvia menetelmiä.

Konseptissa voi olla useita eri skenaarioita

 • Individual vs. organizational
 • Ob… jotain

Skenaarioissa otetaan mukaan myös käyttäjän tunteet… Hyviä silloin kun

 • What is wrong? – The problem is not well-defined
 • What can we do? – Possible movements are not explored
 • What can help? – The objective is not clear

Konkreettinen työkalu, jolla voi arvioida ja testata konsepteja. Käytetään koko suunnitteluprosessin matkalla, ei rajoitu vain johonkin tiettyyn vaiheeseen.

Esimerkkejä

Critical Artifacts

Kehitetty Critical Design -ajattelun pohjalta. Suunnitelmia, jotka ruokkivat ajattelua. Ei välttämättä käyttökelpoisia. Jännitteitä, ristiriitoja… Haastetaan esineisiin ja ja konsepteihin liittyviä ennokkäsityksiä. Ennemminkin asenne kuin metodi. Herätetään kysymyksiä ja käytetään myös huumoria. Ei haluta shokeerata mutta provosoida kuitenkin.

Haluutaan saada itsemme ajattelemaan…

Esim. pidetään työpaja, jossa näytetään jokin överiksi vedetty skenaario – Critical Artifact. Tämän avulla voidaan saada aikaan keskustelua, jolla voidaan lähestyä konkreettisia ongelmia ja löytää tuoreita ratkaisuja.

Tehtävä tunnille

 1. Kirjoita setti skenaarioita kuvaamaan konseptiasi tai
 2. Rakenna Critical Artifact

Skenaario 1. – Sosiaalisen median kunto-ohjelma, Jouni ja peruskunto

Jouni saapuu aamulla työpaikalle. Hän avaa tietokoneensa ja siirtyy selaimella sosiaalisen median kunto-ohjelmaan. Tämän päivän ohjelmassa on aamulle 30 minuutin peruskuntotreeni, joka sisältää blogien ja uutispalvelujen tuoreiden päivitysten selailun syötteenlukijalla. Viikon treenin jälkeen Jouni ryhtyy puuhan innokkaasti. Hän on oppinut käyttämään Google Reader -syötteenlukijaa jouhevasti ja aamuinen syötesessio on muodostunut miellyttäväksi rutiiniksi. Oman alan uutiset ja kiinnostavien yksityishenkilöiden blogimerkinnät löytyvät näppärästi ja antavat hyvän startin työpäivälle.

Skenaario 2. – Sosiaalisen median kunto-ohjelma, Tiina ja personal trainer

Tiina on ollut tekemässä voimatreeniä, eli blogikirjoitusta omaan ammattiinsa liittyen. Hän löysi aiheeseensa liittyvän videon YouTubesta ja yritti upottaa sen WordPress-alustaa käyttävään blogiinsa. Upotus ei onnustunut. Tiinalla on etäsessio personal trainerinsa kanssa Google Hangoutissa. Hän kuvailee ongelmansa valmentajalle, joka pyytää Tiinaa jakamaan näyttönsä. Valmentaja löytää nopeasti upotuskoodissa olevan virheen, minkä jälkeen Tiina korjaa ongelman ja julkaisee virheettömän merkinnän.

Skenaario 3. – Sosiaalisen median kunto-ohjelma, Ville ja Twitter-intervalliharjoittelu

On tapahtunut mullistus maailmanpolitiikassa. Villellä on sopivasti iltapäivän kunto-ohjelmassa Twitter-intervalliharjoittelua. Normaalisti käyttämiensä tietolähteiden lisäksi Ville tekee 4×20 minuutin tehoiskuja Twitteriin. Hän selaa läpi politiikasta twiittavien seurattaviensa päivityksiä, seuraa aiheeseen liittyviä hashtageja TweetDeck -ohjelmalla ja tutkii julkaistuja linkkejä. Twitterin kautta Ville löytää taustoittavia artikkeleja ja uusia näkökulmia aiheeseen.

Tehtävien purkua

Muutamat kollegat esittelivät omat skenaarionsa, joiden pohjalta tehtiin pientä roolileikkiä. Yksi oli tilaaja, yksi lukija, yksi omistaja jne, eli eri näkökulmia skenaarion kuvaamaan konseptiin tai tilanteeseen.

Kirjoittanut Jussi Linkola

Viestijä verkossa, uutta oppimassa.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *