Avoimen oppimateriaalin Logistiikan maailma

Olen ollut mukana kiinnostavassa avoimen oppimateriaalin projektissa, jossa on rakennettu logistiikka-alan wikipohjainen verkkoaineisto, Logistiikan maailma. Palvelun ensimmäinen versio julkaistiin tänään, 10.1.2013.

Projektin lähtökohtana oli Logistiikan ja toimitusketjun hallinan perusteet -kirja, jonka sisältö toimii verkkoaineiston perustana. Kirjan julkaisija Reijo Rautauoman säätiö on myös verkkoaineiston julkaisija ja vastaa sisällöstä yhdessä kirjoittajien kanssa. Palvelun on toimittanut Metropolia Ammattikorkeakoulun mediakeskus Valo.

Tekniikka ja ulkoasu

Logistiikan maailma on toteutettu Wikipediankin käyttämän MediaWiki -ohjelmiston avulla. Wikialustan muokkauksen ja ulkoasusuunnittelun on tehnyt webdesigner Mikko Rusko, jonka palveluja suosittelen lämpimästi.

Sivustolla on pyritty selkeään ja luettavaan ulkoasuun muun muassa häivyttämällä MediaWikin ominaispiirteitä ja sivustolle tarpeettomia ominaisuuksia näkyvistä. Etusivulle on nostettu sivuston aihealueita ”salkkuihin”, joiden avulla pyritään tarjoamaan suoria oikopolkuja kiinnostaviin sisältöihin ja sisältökokonaisuuksien alkukappaileisiin:

Logistiikan maailma -palvelun etusivu kansiorakenteineen
Logistiikan maailma -palvelun etusivu kansiorakenteineen (kehitysvaiheessa)

Materiaaleja on lajiteltu ja organisoitu MediaWikin tarjoaman luokkarakenteen avulla viiteen pääluokkaan, jotka mukailevat etusivun kansiomallia. Pääluokat löytyvät sivuston ylänavigaation kautta. Sisältösivun näkymässä sisältö on omassa palstassaan oikealla ja luokkavalikko asettuu vasempaan palstaan. Esillä olevan sivun kanssa samaan aihepiiriin liittyviä sivustoja tarjotaan näkyviin Nice Category List2 -lisäosaa hyödyntävän mallineen avulla. Tavoitteena on ollut kirjamaisempi, sisältökokonaisuuksista rakentuva sivusto kuin esimerkiksi Wikipedia, joka selkeämmin koostuu yksittäisistä artikkeleista.

Responsiivisuus

Koska Logistiikan maailma on tietopankki ja käsikirja, haluttiin siitä tehdä mahdolisimman monipuolisesti saavutettava. Sivusto on toteutettu niin sanotulla responsiivisella suunnittelutekniikalla, jolloin sivuston ulkoasu mukautuu päätelaitteen näytön tai www-selaimen leveyden mukaan. Näin esimerkiksi sisältösivu mukautuu vaikkapa älypuhelimen näyttöön:

Logistiikan maailma mukatuu kapeaan ikkunaan
Logistiikan maailma mukatuu kapeaan ikkunaan

Esimerkiksi iPadilla sivuston lukeminen on varsin miellyttävää ja ”kirjamaista”, kannattaa kokeilla.

Muita huomioita

Valmiiseen, massiiviseen aineistoon perustuvan wikisivuston suunnittelu on mielenkiintoista ja tarkkaa puuhaa. Mielestäni suurin haaste on ollut materiaalin pilkkominen ja esittäminen selkeästi siten, että lukija tietää missä kohtaa sivustoa hän on ja minne hän seuraavaksi menee. Jossain vaiheessa sisältöä lisätessä ylitetään kriittinen piste, jonka jälkeen oleelliset muutokset tehtyihin valintoihin aiheuttavat merkittävästi lisätyötä. Siksi suunnittelu ja pienehköllä materiaalimassalla prototyyppaaminen on tärkeää.

MediaWiki on yleisesti käytetty ja tunnettu alusta, joka edelleen ajaa asiansa Open Source wikiohjelmistona. MediaWikille löytyy runsaasti lisäominaisuuksia tarjoavia laajennuksia, joiden osalta kannattaa huomioida, että ne ovat usein herkkiä käytössä olevan ohjelmistoversion suhteen.

Kokonaisuutena arvioisin, että sivustolla on onnistuttu yhdistämään MediaWiki-alusta joustavasti tämän päivän verkkokäytön tarpeisiin sisältöä palvelevalla tavalla.

Avoimen oppimateriaalin projektina tämä on mielestäni siitä mainio, että julkaisija on sitoutunut aineiston jatkuvaan kehittämiseen. Emme siis tule näkemään sivustoa, jonka kehitys päättyy pian julkaisun jälkeen, vaan julkaisuhetki on vasta lähtölaukaus sille, mitä palvelusta ajan mittaan kehittyy. Sivusto ei ole avoimesti muokattavissa, mutta halukkaat ja aihepiiriä tuntevat kirjoittajat voivat päästä mukaan kehittämään sisältöjä eteenpän.

Logistiikan maailma julkaistiin tänään, 10.1.2013, joten kaikki palaute toteutuksen ja sisällön osalta on tervetullutta.

Päivitys 26.9.2014: Uusi sivusto Varaudu.INFO avataan 1.10.2014. Se on toteutettu pitkälti Logistiikan maailman mallin mukaan.

Kirjoittanut Jussi Linkola

Viestijä verkossa, uutta oppimassa.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *