Tarkkaamo

Jussi Linkolan blogi ja kotisivusto

Wikipedia-artikkelin laatu

Wikipediasta on tullut keskeinen tietolähde, jonka sisällöt nousevat hyvin esille esimerkiksi Googlella tietoa etsittäessä. Tässä muutamia ajatuksia siitä, kuinka Wikipediassa olevan artikkelin laatua ja paikkansapitävyyttä voi arvioida. Esimerkkitapauksena presidentti Sauli Niinistöä käsittelevä artikkeli.

Kriittinen lukuote

Tämä on itsestään selvää, mutta tärkeimpänä asiana se on tuotava esiin. Eli pohdi aina lukiessasi, voivatko artikkelissa esitetyt asiat pitää paikkansa. Pidä myös mielessä, että Wikipediassa voit halutessasi korjata löytämäsi virheet.

Lähteet

Wikipedian käytäntöihin kuuluu lähteiden merkitseminen. Näin ollen jokaisesta artikkelista pitäisi löytyä lähdeluettelo, jota tutkimalla voi arvioida artikkelissa käytetyn tastamateriaalin laajuutta ja laatua.

Artikkelin lähdeluetteloa
Artikkelin lähdeluetteloa

Esimerkiksi nyt kirjoitushetkellä Sauli Niinistö -artikkelissa on 72 lähdeviittausta.

Artikkeliin liittyvä keskustelu

Wikipedian käyttämä MediaWiki-ohjelmisto mahdollistaa jokaiseen sisältösivuun liittyvän keskustelun. Artikkelien muokkaajat voivat käydä hyvinkin laajoja keskusteluja yksityiskohtiin ja ilmaisuihin liittyen. Keskustelusivua tutkimalla voi nähdä, millaisten neuvottelujen ja päätösten tuloksena artikkeli on rakentuntunut.

Keskustelulinkki löytyy sivun vasemmasta ylälaidasta.
Keskustelulinkki on sivun vasemmassa yläreunassa.

Katso Sauli Niinistö -artikkelin keskustelusivu.

Artikkelin päivityshistoria

Jos artikkeliin liittyvä keskustelu ei ole aktiivista, voi sivun muokkaushistoriaa tutkimalla selvittää sisällön työstämiseen osallistuneiden käyttäjien määrää ja aktiivisuutta. Jos artikkelin tekemiseen on osallistunut useita henkilöitä, voi kenties olettaa, että karkeat virheet ovat karsiutuneet pois. Useamman osallistujan mukanaolo antaa myös olettaa, että artikkelin näkökulma ei perustu yksittäisen henkilön mielipiteille, vaan sisältö on rakentunut yhteistyössä ja useampi tekijä on hyväksynyt artikkelin viimeisimmän version.

Artikkelin muokkaushistoriaan vievä linkki löytyy sivun oikeasta yläreunasta.
Artikkelin muokkaushistoriaan vievä linkki löytyy sivun oikeasta yläreunasta.

Katso Saulin Niinistö -artikkelin muokkaushistoria.

Lopuksi

Vaikka kaikki muu näyttäisi hyvältä, kannattaa edelleen palata kohtaan yksi ja arvioida artikkelin sisältöä kriittisellä otteella omaa järkeä käyttäen.


Kansikuva: Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0).

2 vastausta

  1. A-K avatar

    Hyviä pointteja. Muistan vajaa kymmenen vuotta sitten kun löysin wikin, että artikkeleita tuli luettua silmät vääränä. Nykyään suhtautuminen on muuttunut paljon, teksteissä on paljon virheitä ja välillä tuntuu, että jotain sivuja moderoidaan mielivaltaisesti. Siitäkin on jo aikaa kun lopetin itse kirjoitusvirheiden korjaamisen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *