Tarkkaamo

Jussi Linkolan blogi ja kotisivusto

Hyviä WordPress-teemoja

Käytän WordPress-julkaisualustaa monissa yhteyksissä ja seuraan aktiivisesti verkkosivujen ulkoasujen kehittymistä ja suunnittelutrendejä. WordPress-alustalla ulkoasut toteutetaan teemojen avulla, ja WordPress-sivuston ilme muuttuu nopeasti käytössä olevaa teemaa vaihtamalla.

Kuka tahansa voi luoda uuden WordPress-ulkoasuteeman ja halutessaan julkaista sen WordPressin teemakirjastoon. Julkaistavat teema käyvät läpi arviointiprosessin, minkä ansiosta niitä voi lähtökohtaisesti pitää melko turvallisina valintoina sivustoprojekteihin.

Kirjaston teemat ovat vapaasti käytettävissä sellaisinaan, ja niitä myös on mahdollista kehittää hallitusti edelleen lapsiteemaominaisuuden avulla.

Mielestäni hyvä WordPress-teema on tarkoituksenmukainen, selkeästi koodattu, tuottamansa HTML-merkkauksen osalta semanttisesti toimiva ja looginen, saavutettava ja käytettävä sekä miellyttävä silmäillä, lukea ja katsella.

On myös suotavaa, että tekijä ylläpitää teemaa ja päivittää sitä tarpeen mukaan esimerkiksi WordPress-versiopäivitysten yhteydessä.

Listasin tähän blogimerkintään muutaman teeman, joita olen käyttänyt tai jotka muuten vaikuttavat kokeilemisen arvoisilta. Tämä on todellinen pintaraapaisu, koska pelkästään WordPress-teemakirjastossa valinnanvaraa on tuhansittain. Suuresta valikoimasta onkin löydettävä itselle sopivat vaihtoehdot, joten tässä omat suosikkini:

Underscores

Underscores tai _s on aloitusteema, joka on tarkoitettu uusien teemojen kehityspohjaksi. Teema sisältää valmiita teematiedostoja, HTML5- ja CSS-pohjia, joiden avulla uusien teemojen kehittäminen on nopeampaa kuin tyhjästä aloittamalla.

Olen esimerkiksi tehnyt Tarkkaamo-blogissa nyt kirjoitushetkellä käytössä olevan ulkoasun Underscores-teeman pohjalta.

Rowling

Rowling-teema

Rowling on yksi ruotsalaisen Anders Norénin lukuisista teemoista. Norénin teemat ovat mielestäni visuaalisesti toimivia, selkeitä ja ilmavan rauhallisia, ja lisäksi ne sopivat lapsiteemojen avulla muokattaviksi.

Rowling on luonteeltaan verkkolehtimäinen, mutta se sopii moneen käyttöön. Anders yleensä päivittää teemojaan ainakin WordPress-versiopäivitysten yhteydessä, jos ilmenee yhteensopivuusongelmia.

Hueman

Hueman-teema

Hueman on ominaisuuksiltaan runsas teema, joka on monipuolisesti muokattavissa WordPressin hallintaliittymän kautta. Useat ulkoasuun liittyvät seikat väreistä fontteihin ja erilaisista sivupohjista sivukohtaisiin vimpainalueisiin löytyvät hallintaliittymän mukautustilasta. Teemaa myös päivitetään aktiivisesti.

Tone

Tone-teema

Tone-teeman kautta löysin Themeous-teemakehittäjän, jolla näyttäisi olevan useita silmää miellyttäviä teemoja. Tone on Themeous-teemoista toistaiseksi ainoa, joka löytyy WordPress-teemakirjastosta.

En ole käyttänyt teemoja vielä pientä testailua lukuunottamatta itse, mutta ainakin visuaalisen toteutuksen osalta pidän näistä suurelta osin.

GeneratePress

GeneratePress-teema

GeneratePress on laajasti hallintaliittymän kautta muokattavissa oleva teema, jossa on runsaasti vimpain- ja valikkoalueita, erilaisia sivupohjia ja muita ominaisuuksia. Teema on sellaisenaan melko yksinkertaisen tuntuinen, mutta kuitenkin monipuolinen pohja erilaisille sivustoille.

Tästä teemasta on saatavilla myös maksullinen premiumversio, joka on ilmaisversiota monipuolisempi esimerkiksi hallintaliittymän kautta määriteltävien värien ja fonttien osalta.


WordPress on suosittu julkaisualusta ja joustava pohja erilaisille verkkosivuprojekteille. Ulkoasuteemat ovat WordPressin keskeinen osa, koska niiden avulla rakennetaan sivujen visuaalinen ilme, käyttöliittymä ja toiminnot.

Oma kokemukseni teemakehityksestä pohjautuu valmiiden teemojen tai aloitusteemojen hyödyntämiseen omiin tarkoituksiin, ja siksi on tärkeää, että tunnen joitakin yleiskäyttöisiä teemoja, joista voin lähteä rakentelemaan uusia sivustoja. Teemoihin liittyvät kommentit ja lisävinkit ovat tervetulleita.