Tarkkaamo

Jussi Linkolan blogi ja kotisivusto

CVT-kurssi, introduction & master class

Osallistuin viime viikonloppuna bändikaverini Janin kanssa Complete Vocal Technique -kurssille, jonka veti Sanneli Alakulppi, SingWell with Sanneli. Kurssiin sisältyi johdantotyöpaja ja master class.

Olin tietoinen metodin olemassaolosta, luultavasti törmäsin siihen ensimmäisiä kertoja Emma Salokosken CVT-opintoja koskevien uutisjuttujen myötä. Tällä videolla Emma kertoo CVT:stä:

Emma Salokoski ja Complete Vocal Technique

Ennen Sannelin työpajaa lueskelin jonkin verran CVT:n verkkosivuilta äänimoodeista, äänen sävystä ja efekteistä. Vaikka sivustolla on myös ääniesimerkkejä, on tätä kautta vaikea hahmottaa, mitä asioilla käytännössä tarkoitetaan – kuinka ne on tarkoitus toteuttaa.

Sanneli kävi ensimmäisen päivän esittelyosiossa läpi CVT:n termejä, ja avasi huolella esimerkiksi twang-käsitteen ja neljä äänimoodia, jotka ovat Neutral, Curbing, Overdrive ja Edge. CVT:n mukaan kaikki tuotettavissa olevat äänet ja efektit on mahdollista tuottaa terveellä tavalla, jolloin ääni ei kestää eikä vahingoitu.

Minulle esittelyn ja seuraavan päivän master classin antoisin asia olivat juuri äänimoodit. Havaitsin, että olen vuosikaudet laulanut ja tavoitellut Neutral-moodin mukaista, rentoa ja vapautunutta äänenmuodostusta. Näiden päivien aikana mukava kokeilla erilaisia äänimaailmoja, ja vähän yllättyäkin uudesta sointimaailmasta.

Henkilökohtaisen 30 minuutin osuuteni aikana keskityimme Edge-moodin hakemiseen. Harjoituskappaleenani oli Let It Shine On Me, jonka Blind Willie Johnson on levyttänyt vuonna 1929. Halusin lauluuni raaempaa soundia, kuin mihin luontaisesti olen päätynyt.

Blind Willie Johnson, Let It Shine On Me

Sessio antoi välähdyksen siitä, kuinka ääntä voisi muokata kappaleen ja tunnelman tai vaikka kokeilemisen ja vaihtelun vuoksi.

Kahden päivän aikana tuli valtavan paljon asiaa, joista on jatkossa mahdollista poimia paloja laulamisen tueksi. Kiitokset Sannelille ja kurssikavereille antoisasta kokemuksesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *