Tehtävälistojen merkitys

Käytä tehtävälistoja harkitusti ja tehokkaasti. Tarvitset vähintään kaksi listaa:

 1. tänään – merkitse listalle tehtävät, jotka teet kyseisenä päivänä
 2. työlista – merkitse listalle kaikki tehtävät, jotka sinun pitää tehdä myöhemmin

Ensimmäinen lista on aktiivinen, päivittäin rakennettava toimintasuunnitelma. Toinen lista on ulkoinen muisti, johon siirrät asiat häirisemästä tätä hetkeä. Voit tarvittaessa jakaa toisen listan useaksi aihekohtaiseksi listaksi, mutta älä tee sitä kevein perustein. Mitä yksinkertaisempana pidät tehtävälistauksesi, sitä todennäköisemmin onnistut sen käyttämisessä.

Lue lisää: Siirrä ajatuksesi pään ulkopuolelle – Mielen dieetit @ juhana.org.

Kirjoittanut Jussi Linkola

Viestijä verkossa, uutta oppimassa.

2 kommenttia

 1. Kiitos mainioista ajatuksista.

  Luulin jo olevani yksin työorganisointiongelmani kanssa.

  Olen jo pidempään kaivannut yksinkertaista työlistaohjelmaa esimiesten ja työtovereiden tarjoamien tavanomaisten kalentereiden sijaan.

  Kalenterit ovat aivan liian yksityiskohtaisia, keksittyen töiden ja tapaamisten sorttailulla nyhertämiseen. Ainakin minä haluaisin käyttää senkin ajan oikeisiin töihin.

  Tilanteet vaihtelevat päivittäin, joten kellonaikojen ja päivämäärien määrittelyssä etukäteen ei useimmiten ole minun työssäni järkeä. Kalentereiden muuttelu vain kuluttaa lisää työaikaa.

  Isot pomot voivat pompotella ihmisiä omien päivyriensä mukaan, mutta minä en.

  Lisäksi, kuten olen myös huomannut välttämättömäksi saada mieleen tulevat tehtävät pois päästäni johonkin listaan, etten heräile muistamaan niitä viiden aikaan aamulla. Silloin unohtuneet asiat yleensä palaavat mieleen.

  Kiito.

  1. Kiitos kommentista, Lasse. Töiden hallinta on asia, jota voi alkaa parantaa aika pienellä panostuksella. Olen kuitenkin huomannut, että on vaikeaa saada erilaiset kokeilut pysyviksi rutiineiksi.

   Tehtävälistojen käyttö on tosi perustavanlaatuinen hallintamenetelmä. Itse käytän nykyään kolmea listaa: 1) tänään, 2) kaikki muut tehtävät ja sälä sekä 3) projektit, eli lista pitkäaikaisemmista käynnissä olevista jutuista, joista pitää jotenkin huolehtia.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *