Tarkkaamo

Jussi Linkolan blogi ja kotisivusto

Avoin meditaatio -kirja

Juhana Kokkonen on kirjoittanut kirjan avoimesta mediaatiosta. Se perustuu Jason Siffin kehittämään meditaatiotyyliin, jonka kautta Juhana on on löytänyt itselleen sopivan tavan harjoittaa meditaatiota.

Kansi: Joel Hautecoeur
Kansi: Joel Hautecoeur

Kun aloitan meditoinnin, hakeudun rauhalliseen paikkaan, istuudun meditaatiotyynylleni ja suljen silmäni. Istun aloillani ja minulla on aikomus meditoida.

Avoimen meditaation keskeinen teema on vapautuminen erilaisista säännöistä ja ohjenuorista, jotka ovat ominaisia monille meditointityyleille. Kirjassa Kokkonen käy avoimesti läpi omia kokemuksiaan kaavamaisesta harjoittamisesta, joissa tiettyjen tarkasti määriteltyjen rutiinien toistamisella tavoitellaan edistymistä harjoituksen tiellä.

Vähitellen tapahtutta kyseenalaistamista ja pohdiskelua on kiinnostava lukea. Kokkonen käyttää ymmärrettävää kieltä ilman mystiikkaa ja henkeviä käsitteitä. Omalta kohdaltani kirjassa kuvattu muutos kohti harjoittamista, jossa huomio ulkoa annettuja ohjeita ja kaavoja kohtaan siirtyy omiin kokemuksiin ja havaintoihin, tuntuu vapauttavalta ja järkeenkäyvältä. Myös kuvaukset harjoituksen vaikutuksista muuhun elämään kaikkine arkisine kommelluksineen tekevät meditoinnista helposti lähetyttävää ja elämässä kiinni olevaa toimintaa.

Jos meditaatio on vain väline, jolla tähdätään jonkin elämän osa-alueen tai sisäisen ominaisuuden parantamiseen, sen yhteys arkeen katkeaa.

En itse harjoita meditaatiota, mutta tämän kirjan lähestymistapa tuntuu sopivalta, jos haluan aloittaa. Lisäksi tunnistan kirjan kokemuksissa yhtymäkohtia muihin elämänalueisiin, joissa ulkopuolelta annetut ohjeet ja ihanteet ja niitä kohti pyrkiminen aiheuttavat ahdistusta ja epäonnistumisen tuntemuksia. Kenties avoimen meditaation ajatuksia voisi soveltaa vaikkapa kuntoiluun ja liikuntaharrastuksiin, joissa tavoitteet ja pakonomainen suorittaminen voivat johtaa motivaation hiipumiseen ja itsesyytköksiin.

Suosittelen kirjaa kaikille uteliaille, joita kiinnostaa itseensä tutustuminen.

Lisätietoja

2 vastausta

 1. Mira avatar

  Kiitos! Avoin meditaatio kuulostaa hyvin järkevältä. Jonkinlaista meditaatiota kokeilleena oma harjoitukseni on edennyt kohti sekalaisella tavalla toteutettua rauhoittumista. Pidin kovasti kirjoituksessasi kohdasta ”ulkopuolelta annetut ohjeet ja ihanteet ja niitä kohti pyrkiminen aiheuttavat ahdistusta ja epäonnistumisen tuntemuksia”. Itseäni häiritsee monissa meditaatiotyyleissä kaupallisuus ja tietynlainen ehdottomuus päästä ”perille” vain kyseisen tyylin sääntöjä noudattamalla. Oman löytäminen on vain niin paljon vapauttavampaa.

  1. Jussi Linkola avatar
   Jussi Linkola

   Kiitos! Kannattaa tosiaan lukea tuo Juhanan kirja :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *