Shakkipelien, -siirtojen ja asemien julkaiseminen WordPressillä

Shakkilauta

Verkko on tuonut oman lisänsä shakin harrastamiseen niin pelaamisen kuin harjoittelun osalta. Tärkeä osa asiaan syventymisessä on pelattujen pelien, asemien, avausten ja tehtävien jakaminen havainnollisessa muodossa. Esittelen tässä kaksi lisäosaa, joiden avulla shakkijulkaisemista voi tehdä omassa ylläpidossa olevan WordPressin avulla.

PGN- ja FEN-notaatiot

Ennen lisäosien esittelyä muutama sana asiaan oleellisesti liittyvistä PGN– ja FEN-notaatioista:

PGN on shakkisiirtojen tallentamiseen tarkoitettu standardi, jonka mukaiset pelitiedostot voidaan avata lukuisilla shakkiohjelmilla. Yleensä myös eri ohjelmilla pelatut pelit voidaan suoraan tallentaa PGN-muodossa. Esimerkki PGN-notaatiosta:

[Event "Carlsen - Karjakin World Championship"]
[Date "2016.11.28"]
[EventDate "2016.11.11"]
[Round "12"]
[Result "1/2-1/2"]
[White "Magnus Carlsen"]
[Black "Sergey Karjakin"]
[PlyCount "60"]

1.e4 e5 2.Nf3 Nc6 3.Bb5 Nf6 4.O-O Nxe4 5.Re1 Nd6
6.Nxe5 Be7 7.Bf1 Nxe5 8.Rxe5 O-O 9.d4 Bf6 10.Re1
Re8 11.Bf4 Rxe1 12.Qxe1 Ne8 13.c3 d5 14.Bd3 g6
15.Na3 c6 16.Nc2 Ng7 17.Qd2 Bf5 18.Bxf5 Nxf5 19.Ne3
Nxe3 20.Qxe3 Qe7 21.Qxe7 Bxe7 22.Re1 Bf8 23.Kf1 f6
24.g4 Kf7 25.h3 Re8 26.Rxe8 Kxe8 27.Ke2 Kd7 28.Kd3
Ke6 29.a4 a6 30.f3 Be7 1/2-1/2

Notaatiossa on aluksi tietoa turnauksesta ja pelaajista, jonka jälkeen siirrot on lueteltu numerojärjestyksessä. Siirrot voitaisiin tallentaa .pgn-pääteiseksi tiedostoksi, jonka jälkeen peli voitaisiin avata katseltavaksi shakkiohjelmalla. Lisätietoa PGN-notaatiosta.

FEN-notaation avulla voidaan esittää tietty shakkilaudan asema. FEN voi olla osa PGN-notaatiota, jos esitettävä peli halutaan aloittaa jostain muusta kuin alkuasemasta, tai se voi olla itsenäinen esitys. FEN ei siis sisällä tietoa siirroista, vaan muun muassa tiedon nappuloiden paikoista ja siirtovuorossa olevasta pelaajasta. Esimerkki FEN-notaatiosta:

rnbqkbnr/pp1ppppp/8/2p5/4P3/5N2/PPPP1PPP/RNBQKB1R b KQkq - 1 2

Itsenäiset FEN-tiedostot tallenetaan .fen-päätteisinä, ja niiden avulla voidaan shakkiohjelmaan avata tallennettu asema suoraan nähtäville. Lisätietoa FEN-notaatiosta.

Verkkojulkaisemista varten on tehty lukuisia sovelluksia, joilla PGN- ja FEN-notaation mukaisia pelejä ja asemia voidaan esittää verkkosivuilla, ja WordPress-julkaisujärjestelmälle olen löytänyt kaksi varsin toimivaa lisäosaa, joilla homma hoituu mukavasti.

RPB Chessboard

RPB Chessboard on varsin viimeistelty WordPress-lisäosa, jonka avulla siirrot voi julkaista interaktiivisen laudan kera eri tavoin asemoituna. Lisäksi on mahdollista julkaista FEN-notaation mukaisia pelilautanäkymiä. Edellä mainittu peli näyttää RBP Chessboard -lisäosalla julkaistuna tältä, kun lauta on asemoitu siirtojen alapuolelle:

Aiemmin esitetty FEN-asema RPB Chessboardilla kuvattuna näyttää tältä:

RPB Chessboardia käytettäessä PGN- ja FEN-notaatiot lisätään sivulle WordPress-lyhytkoodia käyttäen, esimerkiksi yllä esitetty Carlsen–Karjakin pelin lyhytkoodi näyttää tältä:

WordPress-sisältömuokkaimen ruutukaappaus, RPB Chessboard -lyhytkoodi.

RPB Chessboard -lisäosaa kehitetään on kohtalaisen aktiivisesti, joten se lienee hyvä pitkän tähtäimen valinta shakkibloggaajalle.

Embed Chessboard

Embed Chessboard on pgn4web-sovelluksen pohjalle kehitetty WordPress-lisäosa. pgn4web on itsessään monipuolinen sovellus, jota esimerkiksi ChessGames.com käyttää pelien katselussa oletusohjelmana. WordPress-lisäosa ei tarjoa RPB ChessBoardin vertaista integraatiota WordPressin hallintaliittymään, mutta ominaisuuksiensa puolesta on vähintään yhtä monipuolinen. Kuvakaappaus edellä mainitusta pelistä Embed Chessboard -lisäosalla julkaistuna:

Embed Chessboard -kuvakaappaus.
Kuvakaappaus Embed Chessboard -lisäosalla julkaistusta pelistä.

pgn4web itsenäisenä ohjelmana taipuu ilmeisesti hyvin moneen, esimerkiksi pelien liveseurantaan, mutta Embed Chessboard -lisäosan toiminnallisuudet rajoittuvat pelien esittämiseen ja selailuun. Embed Chessboardista kuitenkin löytyy myös kaipaamani laudan käätäminen, joka tosin on ainakin oletusarvoisesti piilotettu ruudun e7 klikkauksen taakse.

Lopuksi

Kokemukseni näistä lisäosista rajoittuu melko pieneen testailuun, joten en voi antaa kovin painavia suosituksia kumpaankaan vaihtoehtoon. Pikaisen tuntuman perusteella RPB Chessboardin ulkoasu, keveys ja helppokäyttöisyys miellyttävät minua. Embed Chessboard ja etenkin sen perustana oleva pgn4web voi olla turvallisempi vaihtoehto vakavampaan käyttöön, koska ilmeisesti sen ulkoasu ja asetukset ovat monipuolisemmin muokattavissa kooditasolla. Molemmat lisäosat kuitenkin hoitavat shakkijulkaisemisen perustarpeen, pelien, asemien ja siirtojen esittämisen, mallikkaasti.

Kirjoittanut Jussi Linkola

Viestijä verkossa, uutta oppimassa.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *